O případu jsme psali s tím, že zloděj bude muset hledat jiný, poctivější recept. Jak se ukázalo, devatenáctiletý recidivista recept sice změnil, ale jen co se týká použitého alkoholu.

Ilustrační foto
Recept na Cuba libre nezačíná slovy: "Šlohni kolu a rum.."

Kolu a rum vyměnil za Jägermeistera. Dvě lahve v hodnotě sedm set korun tentokrát ukradl z regálu obchodu s potravinami provozovaného asijskými majiteli na rohu Palackého a Havlíčkovy ulice.

Proti tomu samozřejmě měli námitky prodávající a vydali se v jeho stopách. Zloděj pochopil, že odejít jen tak se mu nepodaří, a tak místo chůze běžel. Okradení obchodníci za ním. Těm ale brzy začala docházet rychlost a pachatel už si myslel, že má vyhráno. To ještě nevěděl, co ho čeká vzápětí.

Křik upozorňující na zloděje totiž zaslechl nejeden kolemjdoucí, ale jeden z nich byl příslušníkem pardubické vězeňské služby. Sice mimo službu, zato aktivní sportovec se smyslem pro spravedlnost. Změnu pronásledovatele zloděj zpozoroval záhy. Výkřiky stůj s přízvukem totiž vystřídala rázná čeština, jak štafetu stíhání převzal dozorce. A mladík pochopil, že teď to teprve dostane to správné tempo.

V té chvíli byl pachatel od prodejny asi dvě stě metrů. Utíkal směrem do centra pod lávkou přes Palackého třídu. S odhodlaným příslušníkem vězeňské stráže, který je v 52 letech dvakrát starší než on, ale vyběhnout nedokázal. I když se o to naivně pokusil.

Od lávky si totiž dal dalších několik stovek metrů až k prodejně levných knih na ulici 17. listopadu. Dozorce mu ještě za běhu několikrát důrazně oznámil: „Stůj, mně stejně neutečeš!“. A svá slova hodlal dodržet.

Pachateli začalo docházet, že je konec, ve chvíli, kdy mu krom dechu začaly docházet i síly. Zatímco při minulé krádeži získal rychlost nástupem do trolejbusu, tentokrát předpokládal, že bude muset běžet jen za první roh a ani se nezapotí. Místo toho musel po půlkilometrovém sprintu pronásledovateli přiznat: „Já už nemůžu!“.

Odpočinul si opřený o zeď ve chvíli, kdy jej při čekání na příjezd hlídky městské policie přidržoval jeho pronásledovatel. „Hlídka mu na místě za spáchání přestupku proti majetku uložila příkazním řízením pokutu ve výši třech tisíc korun a zařídila navrácení nepoškozených lahví zpět do prodejny,“ uvedla mluvčí pardubických strážníků Lenka Uskobová.

„Rádi bychom v tomto případě poděkovali kolegovi z pardubické věznice. Bez jeho zásahu by se s největší pravděpodobností mladíka nepodařilo zadržet. Cením si jeho činu o to víc, že jej provedl v době osobního volna. Z mé strany mu patří velké díky za tento projev osobní statečnosti,“ uvedl k celé události ředitel městské policie Rostislav Hübl.