Žena se pustila za pachatelem a jeho společníky a ještě o tom po telefonu informovala svou dceru. Ta se obrátila na strážníky městské policie. Zatímco dcera volala, matka se rozeběhla za skupinkou tří zlodějíčků. Ti zjistili, že jsou prozrazeni a pronásledováni.

Proto zvolili únikovou strategii. Kolo zahodili a začali také prchat. „Hlídka strážníků, která k této události vyrazila, si od ženy nechala podezřelé mladíky co nejpodrobněji popsat a pustila se do pátrání v okolních ulicích spolu s dalšími hlídkami v okolí," popsala mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová.

Pachatele muži zákona našli, a to nedaleko. „Jedna z našich hlídek trojici mladíků odpovídající popisu zahlédla u nedaleké herny, kde je strážníci také zajistili. Jeden z nezletilých chlapců měl u sebe ještě jedno starší jízdní kolo, které hlídce předal jako nález a nyní je k vyzvednutí na služebně městské policie v Pernerově ulici. Z důvodného podezření ze spáchání trestného činu byla na místo přivolána hlídka státní policie, která si celý případ převzala," dodala Lucie Klementová.