Protiepidemická opatření nejspíš tvrdě dolehnou i na segment dopravy jako celek. Vládním omezením dané prodlevy ve skládání závěrečných zkoušek v autoškolách postihly nejen úplné začátečníky, ale dopadly i na školicí střediska pro další kvalifikaci.

Prohloubení díry na trhu

„Doprava jako obor se dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, prakticky stejně jako mnoho jiných oborů v ČR. Současná situace a pozastavené možnosti přípravy nových řidičů v autoškolách a školicích středicích tento stav navíc velmi rychle zhoršuje,“ říká Martin Felix, mluvčí Sdružení automobilových dopravců. „Velmi zjednodušeně řečeno v České republice neexistuje společnost, která by z výše uvedených důvodů nepocítila nedostatek pracovní síly. Tato situace se navíc rychle zhoršuje, což může v brzké době vyústit v omezování přepravy  a potíže při zásobování,“ myslí si Felix.

Policisté s celníky se včera na dálnici D10 zaměřili na dálniční známky.
Zátah na hříšníky bez dálniční známky: To není moje auto, vymlouvají se řidiči

Společnost Autobusy Karlovy Vary, která zajišťuje v kraji městskou hromadnou dopravu i meziměstské spoje, má zatím stavy řidičů naplněné, a tak se zrušení autoškoly na počtech spojů a jejich obslužnosti nijak neprojevuje. Přesto společnost, která sama provozuje školicí středisko pro získání řidičského průkazu skupiny D, komplikace cítí.

„Situace je teď lepší než na jaře, přesto tato rychlá opatření působí zmatky. Museli jsme několika lidem termín zrušit, najít nový. Ale nestojí to jen na nás. Aby zkoušky mohli složit, je potřeba, aby byli dostupní a zdraví zkušební komisaři,“ popisuje ředitel společnosti Zdeněk Suchan.

Dálnice - Ilustrační foto
Řidiči stále chybují u koupi dálniční známky. V systému je tak důležitá novinka

Podle něj by se další týdny trvajících opatření mohly promítnout i do výkonu povolání řidičů, kteří nepocházejí ze zemí EU a hrozí jim vypršení řidičáků. „Vyřízení nových dokladů trvá v jejich případě i tři měsíce. S tím jsou spojené vyšší náklady a povinnost zaměstnavatele se o tyto lidi postarat,“ poznamenává.

Pandemie komplikuje i výdej dokladů

Příležitostí ke složení závěrečných zkoušek v autoškole měli v loňském roce méně než v těch předchozích. Podle mluvčí magistrátu Heleny Kyselé došlo jen za Karlovy Vary ke zrušení termínů v řádu nižších stovek.

Omezení pracovní doby úředníků pak absolventům autoškoly zisk kýženého dokladu opět oddálilo. Informují o tom na sociálních sítích. Úřady sice plní svoji zákonnou povinnost a vydají doklad včas, cestu k majiteli ale může zkomplikovat odbavování občanů na magistrátu a rezervační systémy umožňující vstup.  

Dálnice - Ilustrační foto
Řidiči stále chybují u koupi dálniční známky. V systému je tak důležitá novinka

V první polovině února to nepříjemně překvapilo Šárku Marcíkovou. „Z magistrátu se nám ozvali, že už tam máme řidičák. Jenže první volný termín pro vyzvednutí byl až 1. března. To je příliš dlouho,“ nazlobilo čerstvou řidičku.

Úředníci ale upozorňují, že se nesmí občan nechat automaty odbýt. „V případě, že jsou všechny termíny obsazené, je stále možnost dorazit takzvaně z ulice bez předchozího objednání, a to v době aktuálně platných úředních hodin,“ upozorňuje mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá. „Klienti, kteří nemají předchozí rezervaci, jsou odbavováni na základě pořadových lístků, které si vyzvednou po příchodu na úřad,“ doplňuje.