„Naše činnost spočívá hlavně v zajišťování poškozených střech. Strháváme zničené konstrukce, pomocí plachet je provizorně zabezpečujeme, odvážíme a likvidujeme suť a nebezpečný odpad. Pomocí motorových pil rozřezáváme zbytky větví a stromů a pomocí čelního nakladače uklízíme trosky z komunikace. Během soboty jsme dokonce ošetřili pět dobrovolníků, kteří měli drobná poranění z provádění likvidačních prací. Naše parta je naštěstí zatím v pořádku. Vzhledem k tomu, že nás budou během neděle střídat další hasiči, necháváme tu všechno. Chtěli bychom velmi poděkovat místním obyvatelům, kteří se starají nejen o nás, ale o všechny dobrovolníky,“ řekl velitel odřadu Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Jan Čech.

Tuto skupinu v neděli střídá další odřad složený z profesionálních i dobrovolných hasičů z Královéhradeckého kraje. Z centrální stanice Hradec Králové bude vyjíždět kolem poledne. Hasičský sbor našeho kraje zároveň organizuje převoz humanitární pomoci.

Jde především o střešní latě, plachty a další materiál na zajištění poškozených střech. Při této příležitosti byli osloveni starostové a starostky obcí v Královéhradeckém kraji, ale také široká veřejnost s tím, že materiál je možné věnovat a dovézt do areálu centrální stanice v Hradci Králové.

Jihomoravští hasiči pomáhali v sobotu se stabilizováním domů v tornádem zasažených Lužicích.
Odklízecí práce po tornádu pokračují. Elektřinu stále nemá 2400 domácností

A vlna solidarity je obrovská. Jen během soboty se zde sešlo takové množství, že bude nedělní závoz organizován ve spolupráci se Záchranným útvarem Hasičského záchranného sboru ČR.

Plachet je podle hasičů v současné době dostatek, ale dřevo mohou případní dárci vozit na centrální stanici Hradec Králové stále.