Dostalo se mi na ni této odezvy: „Jsem pravidelný čtenář Děčínského deníku a nedávno jsem si v něm přečetl vaši glosu Výzva roku 2020. Mluvíte mě tím úplně z duše.“ Autorem vzkazu byl Josef Zoser, bývalý dlouholetý starosta Jiřetína pod Jedlovou a senátor.

Jeho obsah ovšem zdaleka nezůstal u této věty. „V roce 1990 jsme si na radnici řekli, že jedna ze tří priorit naši pohraniční obce je rozvoj cestovního ruchu včetně záchrany všech poničených památek, které se ještě dali zachránit. Bylo to těžké, financí málo, ale přece se mnoho věcí v této oblasti podařilo realizovat,“ píše Zoser.

Václav Hrubý na archivním snímku
Bývalému řediteli Zámku Štiřín Hrubému nabídli pozici referenta. Odmítl

Na prvním snímku je největší pýcha Jiřetína, opravená kaple Povýšení sv. Kříže a křížová cesta, která v roce 2017 získala cenu Památka roku. Na další fotografii je vyhlídka zříceniny hradu Tolštejn. Radost mají i z parádní rozhledny. „Před dvaceti lety tam bylo jen obvodové zdivo a šest schodů, žádné cimbuří. Teď je tam 117 schodů a věžička s ochozem. Její opravu podpořilo 18 obcí ze Šluknovského výběžku a šest na ní přispělo penězi nebo materiálem.

Velké plány Jiřetína

Z popela povstala i přilehlá hospoda. Každoročně sem zavítá 30 tisíc lidí. Velké plány má Jiřetín i s bývalou 350 metrů dlouhou štolou sv. Jana Evangelisty, kde v letní sezóně turisty provádí průvodce. Z centra obce k ní vede chodník, který, jak právě spočítal, měří tisíc Zoserových kroků. K dotvoření jejího okolí chtějí vypsat architektonickou soutěž. Aktivní důchodce a galerista Josef Zoser si vskutku neklade malé cíle.

Učitel a žáci. Ilustrační snímek
Ráj pro učitele, žáky i rodiče? Vznikne na Kutnohorsku

Kardinálu Dominiku Dukovi například navrhl, jak využít prázdné a chátrající církevní objekty na Ústecku a Litoměřicku. „Ani po urgenci mi neodpověděl a jeho tajemník mi sdělil, že kardinál není generální ředitel biskupů a nemá jim co mluvit do činnosti v jednotlivých diecézích. Tím ředitelem je údajně sám papež František. Napsal jsem tedy jeho náměstkovi, vatikánskému nunciovi. Když se mi do začátku března neozve, obrátím se rovnou na Františka,“ směje se Zoser.

Pokud máte ve vašem okolí příklady podobně aktivních obcí, starostů a obyvatel, kteří opravují památky, pište na katerina.perknerova@denik.cz. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme na našem webu.