České, moravské a slezské hrady, zámky, kostely i skanzeny nepřestávají lákat turisty z Česka i z ciziny. Vždyť jen ty, které spravuje Národní památkový ústav, vloni navštívilo 5,5 milionu lidí.

Zdroj: Redakce

Regionální Deník získal podrobné údaje o více než stovce historických objektů, které má NPÚ ve správě.

Co z dat vyplývá?

Například to, že nejlepší je vyrazit na výlet právě teď. O prázdninových měsících – a zejména v červenci – hlásí většina památek dvojnásobné počty návštěvníků.

„Ideální k návštěvě jsou měsíce v hlavní sezoně mimo prázdniny – květen, červen, září a říjen,“ potvrzuje mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Objevujte neznámé

Také se vyplatí prozkoumat ty památky, kam nemíří dennodenně davy turistů. Vždyť tři nejnavštěvovanější zámky – Český Krumlov, Lednice a Hluboká – vloni přivítaly celkem 1,1 milionu lidí.

„Spravujeme na sto památek, z nichž některé nejsou příliš známé, přestože jsou velmi cenné. Jejich výhodou je samozřejmě i to, že nejsou tak vytížené, takže se návštěvníci vyhnou hodinovým frontám,“ podotýká Hartmanová. „Ve správě máme kláštery, kostely, černouhelný důl či funkcionalistickou vilu nebo například – veřejnosti nově zpřístupněný – barokní areál pražské Invalidovny,“ dodává.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • Ve kterých měsících se vyplatí vyrazit na vaše oblíbené hrady a zámky?
  • Nestojí za to navštívit opomíjené památky ve vašem okolí?
  • Proklikejte si na interaktivní mapu se stovkou objektů ve správě NPÚ.

Zdroj: Deník