Přijímací zkoušky - InfografikaPřijímací zkoušky - InfografikaZdroj: DeníkZa takových okolností se jinak povinná jednotná přijímací zkouška (JPZ) konat nemusí. Je to i případ Střední školy technické a gastronomické v Blansku, která otevírá dvě maturitní třídy pro mechaniky, elektrotechniky a seřizovače. „Mohli jsme vzít až třicet žáků, ale přihlásilo se jich méně, takže jsme přijali čtrnáct, respektive třináct na základě jejich vysvědčení, bez zkoušky,“ sdělil Deníku Pavel Dvořáček, ředitel této střední školy.

Naopak jednotné testy z Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) budou psát uchazeči o studium na Gymnáziu Dašická v Pardubicích. „Bereme šedesát žáků a máme 160 přihlášek, takže jako tradičně využijeme úlohy z Cermatu, s nimiž máme dobré zkušenosti,“ uvedl ředitel školy Luděk Burian. Stejně jako všude, i tady budou muset mít uchazeči negativní antigenní či PCR test ne starší sedmi dnů.

Dlouholetý ředitel Masarykovy základní školy a prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý
Předseda Asociace ředitelů ZŠ: Do škol by se měly vrátit všechny děti

Podle analýzy Cermatu letos nebude konat jednotnou přijímací zkoušku zhruba jedenáct procent čtyřletých gymnázií, 45 procent obchodních akademií a 36 procent průmyslovek.

Prodloužená doba

„Nejvýrazněji je zrušením zkoušek zasažen sektor hotelových a podnikatelských oborů SOŠ (63 procent) a maturitních oborů SOU (60 procent),“ píše se v přehledu. Nejvíce středních odborných škol, kde se jednotné zkoušky nekonají, je v Ústeckém a Jihočeském kraji, nejméně jich je v Libereckém kraji.

Všech čtyřicet tisíc dětí, které touží po víceletých gymnáziích, musí jednotnou zkoušku absolvovat. I jim se prodlužuje doba na vyřešení úloh JPZ, a to na sedmdesát minut u češtiny a 85 minut u matematiky. Maximální počet získaných bodů v obou předmětech je padesát.