Jistě, v té době už se smrákalo. Začínala hospodářská krize. Mladá republika cítila dech nacistického Německa v zádech. Ale z rozhlasu zaznívala povzbudivá slova prvního prezidenta, který na děti shlížel z fotografie nad tabulí, a energie – směřovaná do budování samostatného státu – stále ještě pulsovala. V tomto pozitivním ohledu vnímám paralelu tehdejší doby se svou generací. Když jsem šla do první třidy já, nad tabulí se na nás z fotografie usmíval Václav Havel.

Začátek devadesátých let byl plný nadšení z čerstvě nabyté svobody a demokracie. Láska a pravda ještě nebyly vysmívanými slovy. Také se budoval nový stát,“ píše v úvodu díla nazvaného Děvčata první republiky.

Lektorka Školy čichu Markéta Filipová se vůním věnuje ve všech jejich podobách.
Podle toho, co vám voní a nevoní, poznáváte sami sebe, říká lektorka Školy čichu

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkCo spojuje ženy z vaší knihy, kromě toho, že všechny pamatují dobu první republiky?
Řekla bych, že je to jakýsi životní nadhled, pozitivní přístup k životu, s každou ženou jsme se v určitých momentech i od srdce zasmály. Jsou také elegantní, upravené. A co je snad nejkrásnější, všechny žijí doma – ve svých domovech, obklopené rodinou nebo blízkými.

Jak na tu dobu vzpomínají?
Veskrze hezky. Samozřejmě, v době první republiky byly děvčaty, některé ještě nechodily ani do školy, jiné už ano, a obecně máme tendenci si dětství idealizovat. Některé vyrostly ve městech v poměrně dobře situovaných rodinách, jiné na venkově a byly chudší. Ať tak či onak, vzpomínky mají poetické. A hlavně, umí vyprávět – mají úžasnou slovní zásobu.

Celý rozhovor si přečtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Mirka van Gils Slavíková
Mirka van Gils Slavíková z Peče celá země: Jsem vlastně šílený blázen

Co dalšího najdete v magazínu Víkend?

- Rozhovor s Daliborem Gondíkem
- Gastronomie: Zátiší s hruškami
- Televizní tipy na nejbližší dny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.