"Uznávám, že Tálibán má nad zemí kontrolu. Myslím tím, že nemusíte být politologové, abyste viděli, kde si stojíme," řekl stanici Sky News Wallace, podle kterého se však nedávno stažené vojenské síly Británie a NATO do Afghánistánu nevrátí.

Ministr obrany zároveň uvedl, že vojenská část letiště v Kábulu je zabezpečená a Londýn dělá vše pro to, aby evakuoval britské občany a Afghánce napojené na Británii. Cílem Británie je denně evakuovat 1200 až 1500 lidí.

Afghánci tísnící se u letiště v Kábulu
Lidé utíkají z Afghánistánu. Na letišti panuje chaos, USA evakuovaly ambasádu

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová stanici France Info řekla, že první francouzská letecká evakuace by měla být hotová ještě dnes. Evakuovány budou desítky francouzských občanů včetně diplomatických zaměstnanců.

Priorita? Evakuace občanů i personálu

Prioritou Francie je "evakuovat své občany, evakuovat personál, který zemi poskytl významné služby svou každodenní pomocí a také udělat maximum pro ochranu osob, které brání práva, lidská práva, novináře, umělce, všechny ty, kteří jsou oddáni těmto hodnotám, které bráníme po celém světě," uvedla Parlyová.

Armáda využije zejména dvě přepravní letadla francouzských sil - Lockheed C-130 a Airbus A400M. Ta v neděli večer a dnes ráno odletěla z Francie na vojenskou základnu ve Spojených arabských emirátech. Odtud poletí do Kábulu a s evakuovanými nazpět do SAE.

Bojovníci Tálibánu v afghánském městě Ghazní, 13. srpna 2021
Válka skončila, oznámil Tálibán. V Praze přistálo první evakuační letadlo

Švýcarsko dnes oznámilo, že z Kábulu evakuovalo tři zaměstnance rozvojové agentury. "Jsou na cestě do Švýcarska," oznámil švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis na twitteru. "Tvrdě za těch nejtěžších podmínek pracujeme na tom, abychom evakuovaly místní pracovníky," dodal Cassis.

Na letišti v Kábulu čekají na evakuaci i všichni zaměstnanci Španělska, a to jak španělští občané, tak Afghánci, oznámil dnes španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska.