„Po vypuknutí pandemie jsem věděl, že neexistuje způsob, jak v současnosti ve stísněném prostoru provozovat tradiční strašidelný dům. Když jsem ale četl zprávy o tom, jak autokina znovu přicházejí do módy, napadlo mě, že jedno řešení by tu bylo,“ citoval server americké televize CNN 25letého Kenta Iwanu, provozovatele netradiční atrakce.

Japonský les sebevrahů Aokigahara
Nejděsivější místa na Zemi: z lesa sebevrahů či ostrova panenek tuhne krev

Stačí vypnout motor a v naprosté tmě garáže, jež se nachází v nepopsaném domě někde v Tokiu, se začne odehrávat příběh, který věrohodně simuluje uvíznutí v autě během zuřící zombie-apokalypsy. „Podle staré legendy občas dochází v této části města k útokům duchů na lidi. Pokud chcete slyšet více, zatrubte,“ vyzývá návštěvníky japonsky hlas z reproduktorů.

Ještě více krve

Během následujících sedmnácti minut berou zkrvavení ghúlové a zombie auto útokem. „Nebojte se, nějak přežijete,“ instruuje návštěvníky provozovatel. Cena nevšedního zážitku? Dvojí. V případě vlastního vozu zaplatíte osm tisíc jenů (přibližně 1600 korun), půjčení vyjde o tisíc jenů dráž.

I provozování neobvyklého strašidelného domu ovšem ovlivnila všudypřítomná pandemie koronaviru. Každé vjíždějící auto je tak zvenčí pečlivě vydezinfikováno, u těch pronajatých jsou samozřejmostí jednorázové plastové obaly sedaček a dalších součástí interiéru.

Víte, že v obci Rváčov nedaleko Hlinska se nachází jedno z nejděsivějších míst v ČR?
V Česku existuje dům oběšených panenek. Mnohým z něj tuhne krev v žilách

Vozy jsou znovu čištěny i na konci návštěvy strašidelného domu, a to nejen kvůli potenciálnímu přenosu koronaviru skrze ruce „duchů“, ale i kvůli skvrnám způsobených falešnou krví. Přesto provozovatel strašidelného domu na svých webových stránkách drobným písmem upozorňuje: „Nejsme schopni odstranit každou kapku krve. Váš vůz ale bude dostatečně čistý na to, aby mohl být součástí běžného silničního provozu.“

A když už je řeč o krvi: Návštěvníci, kteří si k běžné ceně vstupného připlatí tisíc jenů (asi dvě stě korun) si díky extra dávce krve užijí skutečná jatka.

Na čekací listině

Nejrůznější strašidelné příběhy jsou v Japonsku tradičně velmi oblíbené, a zdá se, že léto zájem o ně ještě posiluje. Pro mnohé Japonce se totiž jedná o oblíbený způsob, jak se během horkých nocí „trochu zchladit“.

To ostatně potvrdil i Iwana, který strašidelné hry a filmy považuje za neodmyslitelnou součást svého života. „Mí rodiče milovali hororové filmy. Od mých tří let mě taky nechali sledovat, jak hrají Biohazard (jedna z videoher hororové série Resident Evil – pozn. red.),“ vypráví Iwana a dodává: „Duchové jsou pro mě zkrátka něco jako Pokémoni.“

Zdroj: Youtube

Iwana dokonce před šesti lety opustil univerzitu, aby se své celoživotní vášni mohl věnovat i profesně. Poté začal na míru vytvářet nejrůznější strašidelné domy – ať již pro velké zábavní parky, či pro soukromé majitele. „Zkrátka pro kohokoli, kdo se na mě obrátil,“ popisuje.

Tajemný a zrádný magic bus ještě na svém místě na někdejší Stampede Trail
"Magický autobus" z Aljašky byl lapač duší. O život připravil řadu lidí

Iwanova společnost Kowagarasetai, jejíž název lze do češtiny přeložit jako „Děsivé komando“, byla symbolicky založena 31. října 2018, tedy na Halloween. Sázka na první drive-in strašidelný dům, který byl otevřen letos v červenci, se společnosti podle všeho vyplatila. „V současnosti máme na čekací listině více než tisíc zájemců o návštěvu,“ uzavírá pro CNN Iwana.