Za velmi důležité odborníci i politici, kteří rozhodují o dalších opatřeních, považují číslo, které udává, kolik průměrný infikovaný nakazí dalších lidí. Zatímco začátkem epidemie bylo v Německu vyšší než pět, nyní kleslo pod jedna. Pokud by se tento trend podařilo udržet, bude se počet nakažených v zemi postupně snižovat.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn na čtvrteční tiskové konferenci v Berlíně vyjádřil přesvědčení, že epidemie je po původním rychlém nárůstu počtu nakažených znovu zvladatelná. Přijatá opatření podle něj byla úspěšná. Šéf RKI Lothar Wieler mluvil ve vztahu k aktuálnímu vývoji o velmi dobrém průběžném výsledku.

Žena v roušce prochází kolem bronzové sochy, která má na sobě také roušku, v čínském Wu-chanu (na snímku z 13. dubna 2020)
Čína hlásí nejméně nakažených od 17. března. Jižní Korea jen osm nových přípádů

Pozitivní vývoj už Spahnovi také umožnil oznámit, že se od začátku května budou nemocnice vracet do běžného provozu. Budou se tak moci uskutečnit i dosud odkládané operace.

Na Slovensku v sobotu zemřel další člověk infikovaný koronavirem, celkově tak počet obětí pandemie choroby covid-19 v zemi pod Tatrami vystoupil na 12. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví. V sobotu testy na pětimilionovém Slovensku odhalily 72 nakažených koronavirem, celkově má tak země 1161 potvrzených případů nákazy.

V Polsku od soboty přibylo 545 lidí, kteří se nakazili koronavirem SARS-CoV-2, potvrzených případů infekce je tak v zemi nyní registrováno 9287. Informovalo o tom dnes večer ministerstvo zdravotnictví. Za stejnou dobu zemřelo dalších 13 nakažených. Počet smrtelných obětí koronaviru a nemoci covid-19, kterou virus vyvolává, se tak v Polsku zvýšil na 360.

Rusko má rekordní počet případů 

V Rusku je za den rekordních 6060 případů nákazy koronavirem. Úřady oznámily, že 43 procent lidí, u kterých se nákaza potvrdila, nemělo příznaky. Rusko už má 42.853 nakažených a 356 mrtvých, informoval dnes krizový štáb pro koronavirus. Počet zemřelých se od soboty zvýšil o 46.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Nejhorší situace je v Moskvě. Agentura TASS oznámila, že až 60 procent nakažených Moskvanů nemá žádné příznaky. V hlavním městě denně přibývá v průměru 2500 potvrzených případů nákazy. Před týdnem bylo bez symptomů asi 40 procent pozitivně testovaných, nyní je jich 60 procent.

Rakve s ostatky obětí koronaviru v Barceloně
Ve Španělsku podlehlo koronaviru přes 20 tisíc lidí, v Británii přes 15 tisíc

Vzorky od těch, u nichž byl virus potvrzen při prvním testu, se v Moskvě posílají na druhý test, který má nákazu potvrdit. "Hlavním cílem je tyto lidi izolovat, a zredukovat tak šíření infekce," uvedlo krizové centrum.

Španělsko má 410 nových úmrtí na covid-19

Španělsko má nově 20.453 případů úmrtí na koronavirus, což je o 410 více než v sobotu. Nakažených je v zemi téměř 196 tisíc. Oznámilo to dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Denní nárůst počtu mrtvých je nižší než v sobotu, kdy přibylo 565 úmrtí. Přírůstek potvrzených případů činí za poslední den 4280, což je o něco více než počet nových případů ohlášených v sobotu.

Španělsko je po Spojených státech nejvíce zasaženou zemí. Zdravotnické úřady se ale domnívají, že vrchol epidemie už má země za sebou.

Odběr na testování nákazy koronavirem. Ilustrační snímek
Koronavirus v Evropě: Nakaženo je přes milion lidí. Zemřelo jich sto tisíc

V britských nemocnicích za poslední den zemřelo dalších 596 lidí s nemocí, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Oznámilo to dnes britské ministerstvo zdravotnictví. Dohromady má Británie už 16 060 lidí, kteří zemřeli v souvislosti s koronavirem. Nárůst počtu úmrtí je výrazně nižší než v předchozí denní bilanci, kdy jich bylo 888. Podle ministerstva je nárůst nejmírnější za poslední téměř dva týdny.

Itálie dnes oznámila další pokles denního počtu nových obětí koronavirové nákazy. Zatímco v sobotu bylo úmrtí 482, dnes jich úřad italské civilní ochrany ohlásil 433. Celkem tak v zemi dosud zemřelo 23 660 pacientů, informovala agentura Reuters. Ve srovnání se sobotou se v Itálii také snížil nárůst počtu potvrzených případů nákazy. Za den jich přibylo 3047, a na Apeninském poloostrově tak už zaregistrovali celkem 178 972 infikovaných.

Počet smrtelných obětí koronavirové nákazy ve Francii vzrostl proti sobotě o 395 a dosáhl 19.718. Oznámilo to dnes francouzské ministerstvo zdravotnictví. V sobotu úřady hlásily, že za den zemřelo v souvislosti s koronavirem 642 lidí, počet nově zemřelých klesá už více dnů. Francie patří spolu s Itálií a Španělskem k zemím, které jsou v Evropě pandemií způsobenou koronavirem zasaženy nejvíce.

Pátým dnem pak ve Francii klesá počet hospitalizovaných s nákazou. Situace se zlepšuje, ale krize ještě není zažehnána, řekl dnes francouzský premiér Édouard Philippe.