Předchozí
1 z 4
Další

Extremadura (Španělsko): dobyvatelé, amfiteátr, třešňové pivo

ExtremaduraVe městě Cáceres se mísí mnoho historických stavebních slohů.Zdroj: Shutterstock

Na rozdíl od sousední Andalusie nebo Portugalska není vyhlášenou turistickou lokalitou. Naopak, Extremadura platí za nejméně navštěvovanou španělskou provincii. A možná proto ji cestovatelé označují za to „pravé, autentické Španělsko“. Region nabízí bohatou historii, sluncem zalité přírodní scenérie i lokální gastronomii.

Na samotný počátek našeho letopočtu se vrátíte v Méridě s jejím dechberoucím antickým amfiteátrem a zachovalými akvadukty. Jsou zapsané na seznam UNESCO, stejně jako historické centrum města Cáceres, v němž se mísí maorský a románský sloh s gotikou i renesancí. Úzkými uličkami doputujete k monumentální starobylé katedrále v opevněném historickém městě Plasencia.

Zbavení se muslimské nadvlády nad Španělskem a zároveň objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem připomíná klášter Santa María de Guadalupe. Mimochodem, Extremaduře se také říká „Země dobyvatelů“, protože odtud pocházeli slavní mořeplavci a válečníci Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Pedro de Valvidia a mnozí další.

Mezi výlety ochutnejte místní speciality. Jamon iberico neboli sušená šunka z polodivokých iberijských prasat živících se výhradně žaludy je celosvětově známou pochoutkou. Stejně jako ovčí sýr krémové konzistence Torta del Casar. Není tajemstvím, že nejlepší třešně celého pyrenejského poloostrova pěstují v údolí řeky Jerte. Lokální řemeslná třešňová piva proto rozhodně stojí za zkoušku. Jako upomínku z cest si domů můžete koupit plechovou dózičku s vyhlášenou uzenou paprikou Pimenton de La Vera.

Bansko (Bulharsko): dostupné lyžování na Pirinu

BanskoV Bansku rostou hotely jeden za druhým, místní lyžařské středisko je nejlepší v celém Bulharsku.Zdroj: Shutterstock

Máte zálusk na týdenní lyžovačku mimo mainstreamové lokality v Alpách či domácích Krkonoších? Zajímavou alternativou se zdá být středisko Bansko v bulharském pohoří Pirin.

Ještě před dvěma dekádami to bývalo ospalé podhorské městečko. V posledních letech tu ale vyrostly desítky hotelů a především celkem 75 kilometrů skvěle udržovaných sjezdovek. Když vás lanovka vyveze do více než dvou a půl kilometrů nad mořskou hladinu, užíváte si krásný výhled do dáli i na hustou síť sjezdovek pod vámi. Ano, takhle vypadá držitel titulu „Nejlepší skiresort Bulharska“. Navíc nesrovnatelně levnější než západoevropská zimní střediska.

Až se vyřádíte na svahu, projděte hotelovou čtvrtí místy bohužel připomínající devadesátkové podnikatelské baroko dál do původního města a nechejte se hostit v místních kavárnách, restauracích, vinárnách a barech. Ražniči prolévané dobrým bulharským vínem a na závěr třeba gintonik za směšných 50 korun, to si necháme líbit! Za návštěvu stojí i pravoslavný kostel Nejsvětější Trojice, zvenku nenápadný, ale uvnitř krásně zdobený.

V létě je Pirin jako stvořený pro pěší turistiku nebo třeba rybolov. Bystré oko milovníka přírody sem tam spatří vzácného hada nebo orchidej – většina území tohoto pohoří je chráněna jako národní park.

Na výlet můžete vyrazit do Plovdivu a Sofie, které jsou v dosahu do sta kilometrů.

Haag (Nizozemí): politika, zábava i městečko miniatur

HaagKlasicistní Mořicův dům skrývá obsáhlou sbírku předních holandských malířů, k vidění jsou díla od Rembrandta nebo Rubense. V pozadí kontrastují moderní výškové budovy.Zdroj: Shutterstock

Patříte k lidem, kteří se nechají zlákat lacinou akční letenkou do libovolného evropského města a příští prodloužený víkend už bloumají jeho ulicemi? Pak jste mezi všemi těmi Londýny, Madridy nebo Římy možná opomněli jedno opravdu zajímavé město na čtyřdenní pobyt – holandský Haag.

První, co vás asi při vyslovení jeho názvu napadne, je sídlo Mezinárodního soudního dvoru ve zdejším Paláci míru. Ale pozor, své úřady tady mají také nizozemský panovník, vláda i parlament. Haag je tak z hlediska politiky jasným nizozemským městem číslo jedna, třebaže metropolí se stal slavnější Amsterdam.

Přítomnost významných institucí však město překvapivě nesvírá do naškrobeného límečku. Návštěvníky ohromí jeho neformální atmosféra, přátelské obyvatelstvo a spousta kulturního i gastronomického vyžití. Z nabídky zdejších restaurací se dobře vybírá i vegetariánům, pláž při pobřeží lemují fancy kluby a bary, k návštěvě lákají moderně pojatá muzea i sbírka holandských malířských klasiků v Mořicově domě. Za všechny atrakce jmenujme Madurodam – jde o městečko miniatur v poměru 1:25. Najdete v něm vše, čím se Nizozemí ve světě proslavilo.

Do Haagu se pohodlně dostanete z amsterdamského i rotterdamského letiště. V obou případech cesta trvá pár desítek minut.

Mantova (Itálie): Srdcem renesanční perly je obří palác

MantovaV sále Teatro Bibiena se vám zatají dech.Zdroj: Shutterstock

Toužíte po Florencii bez davů? Zavítejte do Mantovy, historického města ležícího v severoitalské Lombardii. Bůhví, proč tohle překrásné místo stojí stranou zájmu mainstreamového turisty… Vždyť sem do vyhnanství z domovské Verony uprchl i slavný Shakespearův Romeo!

Nejobdivuhodnější z celého města je dóžecí neboli vévodský palác obklopený třemi jezery. Ukrývá na šest stovek obytných místností, osmero nádvoří, a především neskutečnou nálož přepychové výzdoby a výmalby od předních renesančních mistrů. Za nejkrásnější je považován svatební sál. Jeden z největších evropských paláců býval sídlem zdejšího rodu Gonzagů, který tady plnil vedoucí funkci jako Medicejští v již zmiňované Florencii.

Po cestě z dóžecího paláce nesmíte minout letohrádek Palazzo Te. Jeho vnitřní výzdoba se zaměřuje na témata rozkoše a potěšení ze života. Najdete tady jedny z nejvíce erotických fresek v celé Itálii. Slavnostní atmosféru pak zažijete v sále divadla Bibiena lemovaném kolem dokola čtyřmi balkonovými podlažími.

Stojí ale za to se také jen tak poflakovat starobylými ulicemi a podloubími. V druhé polovině léta kvetou na místních jezerech lekníny, což přímo vybízí k projížďce na kole nebo loďkou.