Relativně klidná situace v obci Gortynia a okolí se změnila po poledni. "Najednou jsme ztratili kontrolu," uvedl starosta Efstathios Kulis. K náhlému zhoršení zřejmě přispěl silný vítr. Podle vyjádření regionálních úřadů byla večer situace stále velmi vážná a do oblasti směřují nové posily. Řecká tisková agentura AMNA informovala, že hasiči během dne budovali "ochranný val", který má zabránit šíření plamenů do dalších obcí.

Po cestě do teplých krajin nacházejí smrt. Řecké požáry matou čápy
Po cestě do teplých krajin nacházejí smrt. Řecké požáry matou čápy

Evakuaci v oblasti měst Megalopolis a Gortynia řecké úřady vyhlásily kolem 15:00 SELČ. Rozhodnutí se týkalo se i obce Doxa, kde podle dřívějších informací měli vybudovaný základní tábor čeští hasiči. Ti se museli při dnešním zásahu stáhnout v situaci, kdy hrozilo, že jim oheň odřízne jedinou přístupovou cestu, uvedl hasičský sbor.

Následně čeští hasiči ve spolupráci se svými řeckými kolegy pomáhali hájit před požárem vesnici Dafni a lokalizovat ohniska požáru, uvedl Kramář. Podařilo se jim zachránit 30 domů a jednu hasičskou stanici.

Řecký hasičský sbor uvedl, že v Arkádii zasahuje přes 300 jeho příslušníků, 36 hasičů z Česka a 21 z Británie. S hašením pomáhá ze vzduchu devět helikoptér a tři letadla. Ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias oznámil, že nechal v nemocnicích v oblasti vyhlásit pohotovost.

Mimořádná situace

Šéf civilní ochrany Nikos Chardalias dnes uvedl, že Řecko v posledních osmi dnech čelilo 568 lesním požárům. Mimořádnou situaci podle něj způsobily nejhorší meteorologické podmínky za posledních 40 let. Prohlásil také, že si není vědom, že by za velkým počtem ohňů stály kriminální aktivity a že každé podezření prošetří justice.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dnes představil balíček pomoci určené oblastem zasaženým ohněm. Jeho kabinet ale čelí kritice od levicové opozice, že zemi na požáry, které se v Řecku opakují každé léto, dostatečně nepřipravil.

Lesní požáry na ostrově Euboia
VIDEO: S požáry v Řecku pomáhají zahraniční hasiči. Přijeli také Češi

Požár, který zuří od 3. srpna, zničil už většinu severního konce podlouhlého ostrova Euboia, který do značné míry tvoří rozeklané hory pokryté lesy a který mají v oblibě turisté z Řecka i ze zahraničí. Plameny lesy nadále stravují a místní obce jsou zahaleny hustým dýmem. Hasiči se snaží zachránit, co se dá.

Do dnešního dopoledne oheň ničil domy a živnosti a desítky vesničanů vyhnal z domovů. Požár už je méně intenzivní, ale podle agentury AP hoří blízko některých vesnic. Řecké úřady dnes podle AP soustředí své zdroje na likvidaci požáru na ostrově Euboia.

Hasičská služba uvedla, že s plameny bojuje 873 hasičů, 50 pozemních týmů a 229 vozidel. Na hašení se podílejí také posily z Ukrajiny, Rumunska, Srbska, Slovenska a Polska. Leteckou podporu poskytuje 14 vrtulníků, z nichž tři vyslalo Řecko, dva Švýcarsko a dva Egypt. Další zahraniční posily jsou na cestě.

Nepřetržité hlídky

Obyvatelé ostrova Euboia podle agentury Reuters navzdory výzvám k evakuaci nepřetržitě drží hlídky, aby ochránili své domovy před plameny. Hasiči se dnes připravovali na očekávané odpolední zesílení větru, který by mohl zažehnout další ohniska. Vláda se mezitím chystá ohlásit okamžitou pomoc těm, kteří přišli o domovy a majetek.

Nedaleko řeckého hlavního města Atény zuří požár
Požáry nedaleko Atén stále zuří. Vyžádaly si už dva mrtvé

"Policie přišla a řekla nám, abychom evakuovali vesnici Avgaria, ale my nemůžeme, je to náš majetek. Nemůžeme nechat naše domy shořet," řekl agentuře Reuters 55letý Joannis Aggelopulos, který je majitelem autodílny v obci Istiaia. "Nespali jsme tři dny, spíme na směny," řekl Aggelopulos.