Hudba je lékem na trápící se duše. Ty italské v posledních dnech trpí samotou a izolací. Už dlouho u nich však nebyla patrná taková míra pokory a poslušnosti.

Lidé s rouškami na letišti v Barceloně
Nařízení kvůli koronaviru. Španělsko drasticky omezí pohyb občanů

Snad poprvé za dlouhá desetiletí nerozdělují Italy politické názory. Nikdo nespílá vládě, všichni bez řečí následují každé vydané nařízení.

Zdroj: Youtube

„Zatli jsme zuby a čekáme na lepší časy,“ vzkázala učitelka Rossana z malé toskánské vesnice v provincii Pisa. Kdo by snad čekal národ zlomených duší, mýlí se. Italové opět dokazují svou pulzující krev a otevřená srdce. Země, která dala světu hudební velikány jako Puccini, Vivaldi, Pavarotti, Morricone se vrátila k hudebním kořenům a bojuje proti stávající situaci pouliční hudbou.

„Začalo to v Neapoli, kdy samota rozezpívala celé sousedství. Video obletělo naši zemi, vlastně celý svět. A vzniklo cosi, co definuje náš národ. Jsme spolu, i když každý zavřený ve svém domě,“ svěřila se s dojetím Simonetta, kamarádka autorky této reportáže. 

Zdroj: Youtube
Lidé v Miláně stojí před velkou obrazovkou s obrázkem koronaviry a pokyny pro občany.
V Itálii prudce vzrostl počet nakažených koronavirem

Všechno bude v pořádku

Zpívající italské ulice jsou symbolem dnešních dní. Římské obyvatele například ve čtvrtek obletěla hromadná výzva na síti Whatsapp.

„Vyzýváme všechny, aby umlčeli ticho a v 18 hodin šli na své balkóny, hráli, zpívali, křičeli a bavili se,“ psalo se v textu, který vyslyšely tisícovky rezidentů. Metropole se pak změnila v jedno velké pódium.

Prodavačka ve stejnokroji s rouškou na ústech ve zlatnictví ve vietnamské Hanoji
Mezi nakaženými koronavirem ve Vietnamu je i český občan

Nejinak tomu bylo v dalších koutech pandemií svírané země. „Italové zpívali ze svých balkónů, aby posílili morálku ve své zemi a nenechali nikoho na pochybách, že všechno bude v pořádku,“ říká místní web The Local pod hashtagem #andratuttobene.

Zdroj: Youtube

Tato věta, která v překladu zní „všechno bude v pořádku“ nejlépe vystihuje atmosféru panující mezi lidmi v Itálii. Výraz „andràtuttobene (možno taky jako andratuttobene) jen na sociální síti Instagram nasbíral za poslední dva dny na 400 tisíc příspěvků.

 

„Děti, kterým se zavřely školy, začaly malovat naděje. Protože samy vědí, že bez naděje není dobrých vyhlídek,“ říká jednačtyřicetiletá Toskánka Serena, matka desetileté dívky. Dodává, že děti dnes velmi silně vnímají význam slova solidarita. „Díla našich dětí vylepujeme do oken, na balkóně jsme vyvěsili italskou vlajku, jsme hrdí a odhodlaní vše zvládnout.“

Jedno italské přísloví říká, že kdo nezná volné chvíle, ten nežije. Italové mají nyní volných chvil jistě víc, než by si přáli. Ukazují však, že s hudbou v duši se dá i tato nucená siesta ustát v rovnováze a stabilitě.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Pojďme si na ně vzpomenout, až nám bude zase úzko z nastalých nařízení a zpívejme z oken a balkónů. Vždyť v adventním čase nás všechny zpívání koled s Deníkem dokáže naplnit spolu napříč celou zemí. 

Česko zpívá koledy na Staroměstském náměstí.
Koledy s Deníkem si zazpívalo po celém Česku i v zahraničí 120 tisíc lidí

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Autor: Lenka Gallo