Ruská armáda získala pod úplnou kontrolu východoukrajinské město Izjum, oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská správa města však uvádí, že v okolí města nadále probíhají tvrdé boje. Ani jednu z informací ovšem nelze nezávisle ověřit. 

Během nočního ostřelování města Rubižne v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny byli zabiti čtyři lidé včetně dvou dětí, šest dalších osob bylo zraněno, uvedla agentura AFP s odvoláním na tamního guvernéra Serhije Gajdaje. Ten obvinil ruskou armádu, že na město začala shazovat fosforové bomby, které zakazují Ženevské úmluvy. 

Ostřelování nadále čelí i řada dalších ukrajinských měst, včetně strategického přístavu Mariupol, v němž na evakuaci stále čeká asi sto tisíc obyvatel. Centrum Charkova bylo v noci na čtvrtek ostřelováno řízenými střelami Kalibr, které byly vypáleny z lodí v Černém moři, informoval šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. 

Útoky na rezidenční oblasti ve městě Ochtyrka si pak vyžádaly nejméně pět lidských životů. 

Podle serveru Kyiv Independent, který se odvolává na ukrajinské armádní velení, se Ukrajincům během středy podařilo sestřelit sedm ruských letadel, jednu helikoptéru a jeden bezpilotní letoun. Informaci nelze nezávisle ověřit. Za uplynulých 24 hodin pak ukrajinská armáda zaznamenala 250 startů ruských letadel, tedy více než například v úterý. 

Voják se speciálním odstřelovačským výcvikem, ilustrační foto
Kde je Wali? Rusové tvrdili, že zahynul. Jsou to lži, hlásí sám elitní sniper

Ruské jednotky řeší obrovské problémy se zásobováním a morálkou vojáků, domnívá se britské ministerstvo obrany. „Zdá se pravděpodobné, že úspěšné protiútoky Ukrajiny ovlivní schopnost ruských sil podniknout ofenzivu směrem na Kyjev,“ shrnulo stávající situaci britské ministerstvo na svém twitteru. 

Rusové podle ukrajinské armády přesouvají další zbraně a vojenské vybavení na území Běloruska, jedná se údajně o další krok v chystané velké ofenzivě proti hlavnímu městu Ukrajiny Kyjevu. Rusko podle Ukrajiny současně vytváří zásoby vybavení na Krymu. „Ruské velitelství si začalo uvědomovat, že současné jednotky a prostředky nejsou dostatečné k udržení dočasně okupovaných území,“ uvedla ukrajinská armáda ve zprávě.

Stanice ABC News však citovala nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany, podle něhož má Rusko stále k dispozici větší část svých střel země-vzduch a řízených střel. A to přesto, že na Ukrajinu již zřejmě vypálilo přes 1200 raket. 

Ukrajinská armáda ve čtvrtek dopoledne oznámila, že u přístavu Berdaňsk, který se nachází v Azovském moři, zničila ruskou výsadkovou loď Orsk. „V přístavu Berdaňsk, který obsadilo Rusko, byla zničena výsadková loď Orsk,“ uvedlo ukrajinské námořnictvo. Rusko zatím informaci nekomentovalo.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin čelí riziku vzpoury tajných služeb, tvrdí exilový aktivista

Na budově radnice v Rusy okupovaném Chersonu ve čtvrtek znovu zavlála ukrajinská vlajka. „Lano na kterém byla pověšena předchozí vlajka bylo utrženo. Dnes jsme ale měli příležitost pověsit vlajku novou,“ napsal starosta města Igor Kolychajev.

Ruští vojáci podle ukrajinské agentury Ukrinform stříleli na evakuační vlak, který mířil z Kyjeva do Ivano-Frankivsku. „Okna tří vagonů byla zničena. Podle předběžných informací nebyl nikdo zraněn, ani mezi členy posádky, ani mezi pasažéry,“ cituje agentura šéfa ukrajinských drah Alexandera Kamyšyna. 
 

Zdroj: DeníkUkrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nejnovější videonahrávce prohlásil, že ruští vojáci se na Ukrajině dopouštějí zločinů proti civilistům. Ty mají podle něj zahrnovat například znásilňování žen, únosy dětí či střelbu do uprchlíků. Jeho tvrzení ale nelze nezávisle ověřit. 

Podle ukrajinského ministra kultury Oleksandra Tkačenka zajaly ruské jednotky ředitele chersonského divadla a v současnosti jej drží na neznámém místě. Informovala o tom agentura AP. 

Ruská invaze na Ukrajinu byla zahájena ve čtvrtek 24. února, tedy přesně před čtyřmi týdny. Rusko ale i nadále trvá na tom, že se nejedná o válku, nýbrž o „speciální vojenskou operaci“. Za její cíl označuje Moskva „denacifikaci“ Ukrajiny a snahu ochránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo. 

Podle ukrajinské prokuratury bylo v důsledku invaze na Ukrajině zabito 128 dětí, dalších 172 pak utrpělo zranění. Informaci ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Podle OSN musela kvůli válce opustit své domovy více než polovina ukrajinských dětí, informovala agentura AFP.