Tálibán zveřejnil jména ministrů budoucí vlády více než tři týdny poté, co se v polovině srpna po překvapivé a bleskové ofenzivě zahájené po stažení zahraničních vojsk zmocnil celého Afghánistánu. V čele vlády bude Muhammad Hasan Achund, který patřil ke spolupracovníkům již nežijícího zakladatele Tálibánu mully Muhammada Umara.

Muhammad Hasan Achund, Naváz Šaríf
Afghánistán má nového premiéra. Ve vládě patrně zasednou jen členové Tálibánu

"Znovu opakujeme naše jasné očekávání, že Tálibán zajistí, aby afghánská půda nebyla využívána k ohrožení jiných zemí, a že umožní přístup humanitární pomoci pro afghánský lid," uvádí se v prohlášení. Mluvčí ministerstva zahraničí současně uvedla, že Washington bude Tálibán hodnotit "podle jeho činů, nikoliv slov".

Agentura AP napsala, že do přechodné vlády se dostaly osobnosti, které v uplynulých letech stály v čele boje proti koalici vedené Spojenými státy a bývalé vládě v Kábulu. Stejně jako mnoho členů budoucího kabinetu se i sám premiér Achund nachází na sankčním seznamu OSN kvůli své někdejší vládní roli z let 1996 až 2001.

Kontroverzní ministr vnitra 

Kontroverzní postava v nové vládě je zejména šéf ministerstva vnitra, které povede Sirádžuddín Hakkání. Jedná se o syna zakladatele sítě Hakkání, kterou Spojené státy považují za teroristickou organizaci.

Obrněná vozidla v provincii Pandžšír
Konec bojů? Tálibán znovu oznámil, že dobyl celou provincii Pandžšír

Hakkání patří podle Reuters k nejhledanějším osobám americké FBI kvůli podílu na sebevražedných útocích a vazbám na teroristickou síť Al-Káida, na jeho hlavu je vypsána odměna pět milionů dolarů (107 milionů korun).

Podle AP Hakkání stále zadržuje nejméně jedno americké rukojmí.