Poslední drobnosti mohou rodiče nechat na posledních chvíli. Další nákupy přijdou na řadu po nárocích, které vznesou učitelé. Mnozí pak budou při pohledu do peněženek překvapeně zírat.

I bez povinného balíčku, který dostanou od školy, základní výbava prvňáčků vyjde i na tisíce korun. O studentech středních škol ani nemluvě. Ti si kupují i některé učebnice. „Začali jsme nakupovat, hned jak přišel seznam ze školy,“ svěřila se matka patnáctiletého Dominika, který nastupuje na nábytkářské učiliště.

V požadavcích byly i odborné učebnice a angličtina včetně pracovního sešitu. „K šestnácti stovkám za knížky ještě vydali za pracovní montérky a pevný batoh. Vešli jsme se do třech tisíc, ale tím to rozhodně nekončí,“ vypočetla matka.

Přestože Lucie Adlofová kupovala loni Elišce do první třídy všechno. Letos ji čekají stejně další výdaje. „Aktovku a penál musíme koupit nové,“ konstatovala. Prvňáčky lákají barevné a zdobné pomůcky, ale ne vždy jsou úplně optimální ke svému účelu.

Vyplatí se investovat do kvality. Například anatomicky tvarovaná pera pro praváky i leváky sice stojí téměř dvě stě korun, ale dítě je nemůže uchopit jinak než správně.

Školní taška je největší finanční zátěží. Od pěti set až přes tisíc korun. „U prvňáčka, který se těší, je to dobrý dárek k Vánocům, ale dejte ji dvanáctiletému klukovi či holce,“ míní čtyřicetiletá Dana. Vypravuje letos děvče do osmé třídy a syna na nástavbu do učiliště. „Ten už si naštěstí přivydělal na brigádě,“ dodala.

Obchodníci tak největší nápor teprve čekají. Shodují se, že ceny se nijak dramaticky od loňska nezvýšily. Více méně jde o korunové pohyby nahoru, ale i dolů.