Po úvodu, který svým vystoupením obstaraly mažoretky ze ZŠ Závodu míru a folklórním tancem děti ze speciální školy Svitání, pozdravili všechny účastníky zástupci pořadatelů, sponzorů, města Pardubice a za Pardubický kraj také vicehejtman Roman Línek.

„Každý znás má vrodině nebo nejbližším okolí někoho, komu nebyl dán ten vzácný dar absolutního zdraví, člověka, který musí žít snějakým fyzickým či mentálním handicapem. Osobně cítím velký obdiv ktakovým, kteří se snaží poprat se svým osudem a například prostřednictvím Abilympiády ukazovat, že toho spoustu dovedou a je snimi třeba počítat,“ řekl na úvod vicehejtman Línek a dále pokračoval: „Zároveň si však uvědomuji, že handicapovaní občané potřebují naši pomoc, a proto Pardubický kraj podporuje nejen takovéto akce, ale buduje i domky chráněného bydlení a přijímá další opatření, která napomáhají jejich integraci do společnosti.“

Bezprostředně po zahajovacích projevech a vystoupeních odstartovaly i jednotlivé soutěže Abilympiády. Těch je letos 25, tedy o 6 více než vloňském roce. Pořadatelé totiž přihlédli kvývoji celé společnosti a zejména kstále častějšímu využívání výpočetní techniky a mezi soutěže zařadili montáž počítače, tvorbu webových stránek, počítačovou editaci textu či počítačovou sazbu a grafiku.

Soutěžní přehlídka pracovních dovedností a schopností pro dospělé se zdravotním postižením bude vPardubicích pokračovat ještě v sobotu a na návštěvníky akce čeká vedle skvělých výkonů soutěžících také příležitost nakoupit výrobky chráněných dílen zcelé republiky.