Tradiční řemeslné trhy, při kterých se letos poprvé rozsvítí i strom na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, se uskuteční v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin. „Řemeslníci z celé republiky o víkendu dorazí do Pardubic, aby nabídli výrobky ze svých dílen. Ať už to budou vánoční dekorace, dárky pod vánoční strom nebo třeba domácí horká medovina,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Připravena je rovněž vánoční výtvarná dílna. Kulturní program slibuje nejen tradiční účinkující, ale i nová jména. V centrum Pardubic zazpívají pěvecké sbory dětí i dospělých, vystoupí folklorní soubory Lipka a Baldrián a návštěvníci se mohou těšit také na koncert country kapely Poutníci.

Vánoční strom na Pernštýnském náměstí se rozzáří v neděli v 16:30 hodin. Potom zazpívají nejznámější vánoční duety, melodie a české koledy Helena Hamplová, která působila například v muzikálech Dracula a Monte Christo, a Zbyněk Drda, vítěz soutěže Česko hledá Superstar. Překvapením letošního adventního období bude zastřešené ledové kluziště přímo v historickém centru města. „Všichni, kdo dorazí, mohou obout brusle a užít si jízdu. Ledová plocha vydrží od 2. až do 23. prosince,“ pozvala Andrea Pavlíková, pověřená řízením Kulturního centra Pardubice.

Lázně Bohdaneč
V sobotu v 16 hodin se rozzáří vánoční strom před radnicí v Lázních Bohdanči. Již od dopoledních hodin bude na Masarykově náměstí k vidění betlém se živými zvířaty. Po obědě budou zahájeny adventní trhy, vystoupí také folklorní soubor Baldrián i žáci místní školy. V úterý se u vánočního stromu setkají Mikuláši, čerti a andělé.

Holice
V Holicích na náměstí bude v neděli živo. Už v devět hodin tam začínají trhy, děti se mohou těšit na nejrůznější atrakce. V 15 hodin začne slavnostní program, 16.30 se rozsvítí vánoční výzdoba. Ale například v Přelouči už vánoční strom dávno svítí. Slavnostně ho rozsvítili s předstihem, již minulou neděli, týden před začátkem adventu.