Krásně barvité a neobvykle velké exempláře tropického hmyzu pocházejí ze soukromé sbírky pana Oldřicha Černého z Hlinska, který je vystaví u příležitosti akce „Týden pro Zemi“. Vernisáž proběhne ve středu 19. března od 18 hodin a vystoupí na ní žáci Základní umělecké školy V. Nováka ve Skutči.

Akce „Týden pro Zemi“ je dlouhodobým společným projektem Základní školy Komenského Skuteč a Občanského sdružení Altus z Chrudimi. Samotné oslavy Dne Země proběhnou v týdnu od 21. do 25. dubna a vyvrcholí v pátek pokusem o sestavení duhy z víček od PET lahví na náměstí ve Skutči. „V současné době je v plánu použít na 300 000 víček, ale ještě nejsme u konce s tříděním a svozem s dalších škol, a vůbec by mně nepřekvapilo, kdybychom jsme se dostali na pul milionu kusů,“ sdělil Miroslav Beránek, předseda Občanského sdružení Altus.

Akce se setkala i s kladným ohlasem veřejnosti, která víčka střádá a nosí do školy. Záštitu nad akcí převzal Petr Šila, radní Pardubického kraje, Petr Novotný, starosta města Skuteč a Roman Málek, místostarosta města Chrudim.