Ten bude ve čtvrtek večer sedět u televizních obrazovek (mnozí ovšem i přímo v dějišti čtvrtfinále) a budou mačkat palce Bílkově partě v utkání proti Portugalsku. My jsme se v minulých dnech ptali v pardubických ulicích, s jakým tipem lidé před televizní obrazovky usednou. 

Petr Ganev,
číšník
V odhadu na výsledek utkání s Portugalci jsem velmi optimistický. Myslím si, že portugalský tým v čele s Ronaldem porazíme 2:1.

Viktor Šušlík,
provozovatel restaurace
Češi budou o vítězství hodně bojovat, nicméně moc nevěřím, že Portugalce porazíme. Výsledek zápasu odhaduji na 2:1 pro Portugalsko.

Marcel Trávníček, 

číšník
Bude se jednat bezpochyby o velmi napínavý zápas, který podle mého názoru skončí vítězstvím pro český národní tým. Skóre bude 2:1.

Luboš Sedlák,
ředitel
Dnešní čtvrtfinálový zápas podle mého odhadu skončí nerozhodně 2:2, ale nakonec se na penalty rozhodne o vítězství Čechů.

Klára Šoltová, 

podnikatelka
Našim bych vítězství z celého srdce opravdu hodně přála a dnes jim budu držet palce. Přesto si myslím, že Portugalce nepokoříme.

Portugalci o vítězství nepochybují

Euforie, ale také nervozita. Taková atmosféra prý panuje v Portugalsku před čtvrtečním čtvrtfinále fotbalového mistrovství Evropy v polské Varšavě, v němž se střetnou týmy České republiky a Portugalska. 

„V základní skupině měli Portugalci silné soupeře. To ale neznamená, že přes český tým projdou bez problémů," konstatovala portugalská fanynka Marie Caires, která také popsala, jak Portugalsko prožívá zápasy svého týmu.

Stát se může cokoli

Portugalka Marie Caires.„Když hraje Portugalsko, zastaví se celá země. Po městě je spousta velkoplošných obrazovek a ulice se plní už hodiny před zápasem. Lidé mají pomalované tváře, vlajky a auta troubí. Všechny bary jsou nabité, takže i když nejste u televize, podle hluku poznáte, kdo vstřelil branku," dodala.

„Samozřejmě, že také fandím. Fotbal budu sledovat na velkoplošné obrazovce v parku. Euro si zkrátka hodlám užít," řekla Marie Caires.

Ta má také jasno o tom, kdo dnešní čtvrtfinále vyhraje.

„Určitě máme na to Čechy porazit. V případě Euro ale naše očekávání nejsou tak optimistická, třeba i právě proto, že Češi přešli přes Řecko, které nás v roce 2004 na Euro porazilo. Ale tipuji, že 2:1 vyhrajeme," sdělila Marie Caires.

K Čechům žádnou zášť nepociťuje, ba naopak. „S Čechy vycházím dobře, mám zde i několik kamarádů. Chtěla jsem jet původně studovat na Erasmus do Pardubic, ale nakonec to nevyšlo," uzavřela.

Eurem žijí

Portugalec Rui Marques.Čtvrteční čtvrtfinále na fotbalovém Euru mezi Čechy a Portugalci ve Varšavě bude s napětím sledovat také Portugalec Rui Marques.

„V Česku mám dobré přátele. Měl jsem vážnou známost s českou dívkou a dokonce jsem v roce 2004 uvažoval, že se do České republiky přestěhuji. Miluji Prahu. Je to mé druhé nejoblíbenější město hned po Lisabonu. Až za Prahou je brazilské Rio de Janeiro," svěřil se Deníku Portugalec, který díky výměnnému studentskému programu Erasmus našel své přátele i ve východočeských Pardubicích.

„Češi jsou velmi přátelští lidé. Vycházel jsem s nimi báječně," pravil Rui Marques, pro něhož bude mít dnešní fotbalový zápas speciální náboj.

„Přál jsem si, aby se naše týmy utkaly už v roce 2004 ve finále mistrovství Evropy. Tehdy nakonec Česko skončilo v semifinále, když vypadlo s Řeky. Ti ve finále porazili i nás, i když jsme hráli doma," uvedl mladý Portugalec.

„Před dnešním čtvrtfinále s Českem je atmosféra v Portugalsku výborná. Celá země věří, že bychom mohli na Euru uhrát dobrý výsledek. Určitě tomu pomohl i fakt, že jsme postoupili z nejtěžší základní skupiny," sdělil mladý Portugalec, který tipuje, že jeho tým Českou republiku porazí 3:1.

„Češi hodně napadají, ale po stranách se v jejich obraně objevují trhliny. Věřím, že Cristiano Ronaldo a Nani tento prostor využijí a vytvoří si nějaké gólové šance," přemítal.

„Portugalci se o Euro hodně zajímají. Spoustě lidí dává fotbalový šampionát zapomenout na problémy, s nimiž se naše země potýká. Když naši fotbalisté vyhrávají, hned je v Portugalsku lepší nálada a alespoň na chvíli nemyslíme na finanční krizi a další problémy. Snad nám to vydrží nejméně do 1. července, kdy se koná finále," uzavřel Rui Marques.

(td, iko)