Pokud je vám navíc pouhých dvaadvacet let, čeká vás trnitá cesta ke čtenářově důvěře. Anna Musilová zariskovala a naplno si tak může vychutnat slova chvály a uznání, která slýchá po vydání young adult thrilleru Černooká.

Anna Musilová vystudovala pardubické Gymnázium Dašická, kde začínala i s prací na svém knižním debutu.

„Bylo mi sedmnáct, ale dokončila jsem ji těsně před maturitou. V té době jsem měla hodně práce se školou, a tak jsem vydání odkládala,“ vysvětluje autorka. Přesto se však rozhodla nabídnout knihu nakladatelstvím, která ji zpočátku odmítala. Po návratu z Anglie, kde Musilová chvíli žila, se rozhodla knihu přepracovat a zkoušet štěstí dál.

To vyžadovalo i vyjít některým požadavkům ze strany nakladatelství vstříc.

„Původně jsem zasadila děj do amerického prostředí, ale bylo mi doporučeno, abych zůstala u českého, proto jsem nakonec zvolila Prahu. Když už si čtenář kupuje knížku od českého autora, tak to ocení,“ popisuje Musilová okolnosti vzniku knihy. Sama se dočkala i podpory ze strany pedagogů na gymnáziu, což ji motivovalo k dalšímu psaní.

„Od paní Hrdinkové, vyučující českého jazyka, jsem dostávala i zpětnou vazbu, protože si Černookou četla a dávala mi k ní vlastní poznámky,“ prozrazuje.

Kniha vypráví o hlavní hrdince Viktorii, které před lety zemřela matka, a ona se s její smrtí nejen že doposud nevyrovnala, ale propadá stále hlubší depresi. Viktorii tak připsala autorka podobný osud, jaký život nastolil jí. „Potřebovala jsem se vypsat a vyrovnat se se ztrátou sestry, která zemřela na rakovinu. To byl pro mě hlavní impuls,“ svěřuje se.

Černookou vydalo nakladatelství Yoli, na konečné rozhodnutí ale musela autorka čekat téměř rok.

„Pak už se to rozjelo a s každým krokem to bylo víc a víc vzrušující a reálnější, hlavně když se objevily první návrhy obálky,“ říká Anna Musilová. Svou prvotinu pokřtila v červnu a jejím kmotrem se stal Karel Kovář alias youtuber Kovy, kamarád ze studií na pardubickém gymnáziu. „Byl to nejkrásnější den v mém životě. Nejsem zvyklá na tolik pozornosti, ale náramně jsem si to všechno užila.“

Vydáním vlastní knihy si splnila sen, tím však její autorská tvorba nekončí. „Pracuji na dalším románu, první nástřel bych chtěla dokončit ideálně do prosince,“ prozrazuje Musilová svoje plány do budoucna.

Kromě psaní knih se věnuje vlastnímu blogu, fotí, studuje žurnalistiku na Univerzitě Karlově, občas přispívá do časopisu Cosmopolitan. V současnosti žije napůl v Praze a napůl v rodných Pardubicích.

Parkovacích míst u nemocnice by mohlo být víc.
Parkovací dům nabídne 585 míst, začíná vznikat projekt

Denisa Píšová