Výsledky voleb
• ČSSD – 29,98 % (7 mandátů)
• ANO 2011 – 19,09 % (4 mandáty)
• ODS – 13,15 % (3 mandáty)
• Strana soukromníků ČR – 12,54 % (3 mandáty)
• Nezávislí (s podporou TOP 09) – 10,68 % (2 mandáty)
• Strana práv občanů – 7,80 % (1 mandát)
• KSČM – 6,76 % (1 mandát)

Další město, ve kterém uspěli a zároveň další, kde budou jen v opozici. Představitelé hnutí ANO se obávají, že se na radnici nepodívají ani v Holicích. Podle současného starosty Ladislava Effenberka, jehož ČSSD ve volbách v Holicích jasně zvítězila, ovšem zatím koalice domluvená není.

„Pořád vyjednáváme. U nás je to schvalování trochu delší, takže teprve příští týden ve čtvrtek bude podobu budoucí koalice schvalovat členská schůze sociálních demokratů," vysvětlil Ladislav Effenberk.

Dva návrhy

Podle něj nyní existují dva možné návrhy koalice. „Jeden z návrhů je pokračování stávajícího vedení radnice ve složení ČSSD, ODS a Strana soukromníků ČR (SsČR). Druhou možností je, že by ODS nahradilo v koalici ANO. Já jsem původně nezavrhoval ani společnou koalici čtyř stran, ve které by nechyběla ODS ani ANO," poznamenal starosta Holic, který ale nevylučuje, že se během následujícího týdne může objevit i jiná varianta.

Ačkoliv podle lídra ČSSD ještě nic není rozhodnuto, představitelé hnutí ANO už se bouří, že všechno směřuje k tomu, aby mohla pokračovat stávající koalice.

„Starosta si nejdříve ihned po zveřejnění výsledků voleb na znamení dohody podal ruku se zástupci hnutí ANO a SsČR. Karty byly rozdány jasně a rozdělení postů na radnici mělo plně respektovat výsledek voleb. Ihned poté, kdy se zmiňované subjekty dohodly, začal starosta s předsedou SsČR Petrem Bajerem jednat se zástupci ODS, svého tradičního holického parťáka. Pokud se tyto informace potvrdí, bude rozdělení sil na radnici následující – hnutí ANO bude jako druhý subjekt v pořadí zcela odsunuto a ČSSD si společně se SsČR užijí podpory ODS," píše se v tiskové zprávě, kterou hnutí ANO rozeslalo do médií.

V jednom si ovšem zpráva ANO protiřečí – pokud by rozdělení postů na radnici mělo skutečně respektovat výsledek voleb, musela by v koalici být i ODS, která v Holicích skončila na třetím místě.
„Považuji jejich vyjádření za poměrně nešťastné," sdělil Deníku Ladislav Effenberk.

Připravili studie

A jaké problémy na novou radniční koalici v Holicích čekají?

Stávající zastupitelé připravili pro své nástupce studii rekonstrukce stávajících sportovišť a výstavby nových. Město totiž před rokem získalo do vlastnictví pozemky na místním stadionu a teď řeší, co s nimi. Studie zahrnují třeba rekonstrukci hlavní tribuny, zastřešení dvou tenisových kurtů, vybudování multifunkčního hřiště či dráhy pro in-line bruslaře podél celého stadionu.

„Vzali jsme v potaz i výsledky loňské ankety Moje Holice, ve které lidé mimo jiné sdělovali, co jim ve městě chybí," řekl místostarosta Vítězslav Vondrouš (ODS).