„Chci poděkovat voličům, že nám dali takovou důvěru. Teď chceme jednat, abychom ten výsledek přetavili do funkční koalice. Chci ji primárně stavět na té stávající a vyzývám partnery, kteří chtějí pracovat pro město,“ řekl dosavadní šéf pardubické radnice Martin Charvát.

První jednání

Už v sobotu večer se sešli lídři ANO, ODS, ČSSD, Sdružení pro Pardubice a Koalice pro Pardubice. Jednání prý budou pokračovat i v dalších dnech, o podobě koalice ale zatím rozhodnuto není. „Chceme dál jednat, ale vůbec to neznamená, že je hotová koalice. Je zde mnoho věcných bodů, u kterých se naše postoje rozcházejí, ať už je to spalovna, Letní stadion, Červeňák… Je otázka, zda dokážeme tyto rozdíly překlenout,“ sdělil Deníku lídr ODS Karel Haas.

Právě Haase by například nejúspěšnější lokální hnutí Pardubáci společně rádo vidělo v čele pardubické radnice. Ten ovšem širokou koalici proti ANO nechystá. „Kdyby mi ješitně šlo jen o primátorský řetěz, tak věřím, že bych ho získal. Kdybych oslovil všechny uskupení mimo hnutí ANO, tak bych možná byl tou konsensuální osobou, pro kterou by ty subjekty dokázaly zvednout ruku. Ale stát v čele mnohačlenné koalice, to by Pardubice neposunulo ani o milimetr,“ podotkl Haas.

Ve volebním štábu hnutí ANO panovala v sobotu večer bezstarostná atmosféra. Úspěšní kandidáti si nepřipouštěli, že by je ostatní subjekty mohly vyšachovat. „Koalice všichni proti ANO je málo pravděpodobná, protože to početně moc nevychází. Lídr ODS Karel Haas dopředu říkal, že nechce mít duhovou koalici a že chce mít maximálně čtyři subjekty. Z těch to ale dohromady nedá,“ poznamenala náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

S komunisty ne

Dopředu se ANO vyhranilo pouze proti komunismům. „Dokonce jsme mírně připouštěli i SPD, protože tam je naše bývalá členka, takže tam byly personální vazby. Ale oni se stejně nikam nedostali a tento problém nám odpadl. Co se týče Pardubáků společně, tam máme problém jenom s jedním jménem. Pokud by se do zastupitelstva dostaly Naše Pardubice, tak s nimi bychom nejednali. Jinak určitě budeme vyjednávat s každým,“ uvedla Dvořáčková.

Do vyjednávání se v sobotu nechtěli zapojovat Piráti, ostatní strany ale počítají s tím, že je osloví. „Vzhledem k volebnímu výsledku si zaslouží, aby se účastnili jednání,“ řekl Charvát.

Poučilo se hnutí ANO?  
Pardubické zastupitelstvo bude opět rozdrobené. Doteď ho tvořilo devět politických uskupení, nyní jich bude osm. Na první pohled to vypadá na složitá povolební vyjednávání, ale už večer po skončení hlasování ukázal, že to tak vůbec být nemusí. Představitelé hned pěti stran se ještě během sčítání výsledků sešli, aby začali vyjednávat o podobě budoucí radniční koalice. Fungování zastupitelstva v posledních čtyřech letech hodně skřípalo, jednání se protahovala do pozdních nočních hodin a zastupitelé často bojovali své žabomyší války, místo toho aby řešili podstatné věci. Nyní se to může změnit, záleží především na vítězném hnutí ANO. Pokud se tedy poučilo z toho, že ovládnout vše, co se dá, není pro budoucí spolupráci napříč politickým spektrem správná volba. Zatím to vypadá, že by povolební jednání mohla být až nezvykle věcná. To je pro Pardubice dobrá zpráva. Lukáš Dubský