Ve středu 29. prosince si lidé připomněli výročí seskoku parašutistů, kteří měli za úkol navázat spojení s Londýnem. Kolona historických vozů projela místa spojená s událostmi heydrichiády v Pardubickém kraji.

Výsadek Anthropoid

V noci z 28. na 29. prosince 1941 seskočil do okupované vlasti výsadek Anthropoid ve složení rotmistr Josef Gabčík a Jan Kubiš. Jeho úkolem bylo provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. K samotnému atentátu došlo 27. května 1942. Explozí Kubišovy bomby byl Heydrich těžce raněn a 4. června 1942 následkům útoku podlehl.

Na počest hrdinů se pořadatelé akce rozhodli vydat po jejich stopách. Cesta vedla z Larischovy vily v Pardubicích, přes krajský úřad do Kasaliček. Dále pokračovali Podmoky a Senice. Na závěr kolona navštívila Nehvizdy. Na všech zastávkách si připomínali výsadky odboje. Čin je označovaný za největší událost evropského domácího odboje druhé světové války. ČTK to řekl iniciátor akce František Bobek z Československé obce legionářské. V Nehvizdech představili nový památník výsadku Anthropoid.

Ilustrační foto
Strážníci pomohli staré ženě, dostalo se jim poděkování

Nad ránem 29.12.1941 byla skupina Silver A vysazena nedaleko od obce Senice u Poděbrad. Po dopadu se skupina nesešla. Bartoš s Potůčkem postupovali společně, zatímco Valčík přistál značný kus od nich. Shledají se až na silvestra v Mikulovicích. Do dějin vejdou jako jeden z nejúspěšnějších výsadků.