Projekt s názvem Čtvrť Nová Tesla počítá s 250 byty, supermarketem a deseti řadovými domy. Součástí bude také náměstí s mobiliářem, další komerční prostory a nový parkovací dům, který by měl ulevit dopravně vysoce exponované lokalitě u Pardubické nemocnice. Vzniknout má v lokalitě nejméně 150 parkovacích míst, které bude moci využívat veřejnost.

„Město řeší budoucnost areálu Tesla Kyjevská již několik let. Věřím, že se developerovi podaří v areálu vytvořit místo, které bude pro lidi atraktivní a lákavé nejen z hlediska bydlení, ale i volnočasových aktivit. Objekt Telegrafie bude navíc zachován a převeden do majetku Univerzity Pardubice,“ konstatoval primátor Pardubic Martin Charvát.

Co se o areálu bývalé Tesly psalo dříve…

Areál Tesly
Areál Tesly už nebude pro ostudu. Vzniknou zde byty
Kraj uvažuje o převzetí Tesly.
Kraj uvažuje o převzetí Tesly

Město za prodej území získá přes 36 milionů korun, přičemž 40 procent z této částky připadne Pardubickému kraji, který se na základě vzájemné spolupráce s městem Pardubice zavázal tyto finanční prostředky investovat do dopravní infrastruktury v areálu Pardubické nemocnice a jejího napojení na nadjezd Kyjevská.

Budovu developer univerzitě prodá za symbolických sto tisíc korun. Univerzita Pardubice ji pak zrekonstruuje a umístí do ní Fakultu zdravotnických studií. „Chceme fakultě poskytnout další prostor pro rozvoj, navíc v těsné blízkosti Pardubické nemocnice, se kterou je spolupráce klíčová pro praktické vzdělávání našich studentů,“ popsal rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek.

Užitná plocha dvoupodlažní Telegrafie je asi 3 200 metrů čtverečních. Univerzita do ní chce přemístit odborné laboratoře, posluchárny, menší knihovnu, studijní oddělení, zázemí pro akademické pracovníky, zasedací místnosti a malé bistro.

Areál bývalé Tesly se změní na moderní čtvrť. Město prostor předalo novému majiteli. Zdroj: LinkcityAreál bývalé Tesly se změní na moderní čtvrť. Město prostor předalo novému majiteli. Zdroj: LinkcityZdroj: Deník/Lada SoučkováBudova navíc bude připomínat historii známé továrny. „V rámci architektonického řešení celého území jsme považovali za podstatné ponechat symbolickou část původní továrny při životě a naopak pro ní nalézt využití, jenž je hodné budovy, která má svou historii pevně spjatou s Pardubicemi," vysvětlil své kroky developer.

Již nyní developer pracuje na vyklízení budov, které jsou v dezolátním stavu.

„Podpis smlouvy nás posouvá od příprav a plánování k realizaci, a tak budou moci obyvatelé Pardubic již brzy zaznamenat první stavební změny v areálu. V následujících dnech začne jeho vyklízení a příprava pro výstavbu nových objektů, kterou zahájíme v červnu. Lokalitu čeká komplexní revitalizace, aby mohla znovu ožít a opět se stát funkční částí města,“ řekl generální ředitel Linkcity Clément de Lageneste

Čtvrť bude vznikat po etapách. Nejdříve se začnou stavět rezidenční jednotky, a to už za měsíc. Hotová by tato fáze měla být na konci roku 2022. V roce 2022 se bude zároveň pracovat na druhé fázi, při níž bude vybudován sjezd z ulice Kyjevská. Následně se postaví parkovací dům se supermarketem, který bude mít zelenou střechu, a poté další bytové domy a řadovky.

Podívejte se na video o dosavadním stavu Tesly od dokumentaristy urbexu:

Zdroj: Youtube