Pardubičtí zastupitelé zatím o záměru prodat část bývalého vojenského areálu nerozhodlo. Zkoumat se totiž bude cena, která některým opozičním zastupitelům připadá nízká. Podle Zelených je ovšem přehlíženo urbanistické a zejména sociální hledisko předloženého záměru.

„Záměr bytové výstavby na Hůrkách je křiklavým příkladem doslovného vytváření ghetta za městem. Není tam vůbec nic, bude tam jenom noclehárna a pusté ulice, protože nikdo jiný nebude mít důvod tam za celý den přijít. Stávající ubytovna je varování a město by se mělo snažit území využít jinak a nestěhovat do něj lidi, ať už jakékoli národnosti či kupní síly," uvedla Olga Pavlů, místopředsedkyně pardubické organizace Strany zelených a ředitelka rodinného centra.

Areál na Hůrkách leží hned vedle silnice první třídy a poblíž v budoucnu povede i dálnice D35. Takové dopravní napojení prý nemá většina průmyslových zón ve městě.

Místo pro stadion

„Lokalita je tak vhodná pro výrobní provozy, ale mohl by tu být například i sportovní stadion nadměstského významu," nechal se slyšet člen Strany zelených Jakub Kutílek, který působil na odboru hlavního architekta Pardubic.

Pouštět bydlení do areálu na Hůrkách by podle Zelených bylo nezodpovědné, jelikož hrozí vznik vyloučené lokality. Navíc to prý koliduje s představou Pardubic jako města, kde se všude dostanete pěšky.

„Návrh nového územního plánu města má velmi srozumitelnou koncepci města krátkých vzdáleností," dodal Jakub Kutílek.