Je patnáct milio᠆nů korun za opuštěný areál bývalých kasáren na Hůrkách hodně nebo málo? O to se přou pardubičtí politici. Zatímco vedení města je spokojeno, že by nevyužívaný prostor po vojácích mohly zaplnit bytové domy, opozice upozorňuje, že mohlo město Pardubice získat do své pokladny vyšší částku.

„Město prodá společnosti Pernštejn City 46 tisíc metrů čtverečních za 15 milionů korun. To znamená cenu zhruba 325 korun na metr čtvereční. Přitom neznám moc cennějších lokalit v Pardubicích," nechal se slyšet zastupitel za opoziční ODS a předseda kontrolního výboru zastupitelstva Karel Haas.

Řádný hospodář?

Ten už v prosinci upozorňoval na to, že naproti přes silnici na sídlišti Dubina se pozemky prodávají za desetinásobek ceny. Faktem ovšem je, že tam jsou pozemky zasíťované. „Jako právník musím říct, že mi to připadá na hraně legálnosti. Město se má chovat jako řádný hospodář," dodal Haas.

Pro vedení města ovšem není cena tím nejdůležitějším kritériem. „Přepočítávání na metr čtvereční je zavádějící. Pokud bychom to přepočítali na plochu domů, vyjde nám částka asi 1200 korun za metr čtvereční. Hlavně se ale tato lokalita dlouhodobě nerozvíjí, takže by se neměla řešit jen cena. Díky projektu Pernštejn City tam vzniknou vedle ubytoven také domy, ve kterých budou lidé dlouhodobě bydlet," vysvětlila náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková.

Podle opozičních politiků ale není smlouva se zájemcem o území na Hůrkách dobře ošetřena, a tak prý město nemá žádnou záruku, že bude projekt realizován. A jak by opozice prodej chátrajícího areálu řešila?

Jako u Tesly

„Vedení města by mělo postupovat podobně jako v případě areálu bývalé Tesly. Tam byla vyhlášená investorská soutěž, přičemž její vítěz musí navíc vyřešit dopravní napojení areálu na Kyjevskou ulici," konstatoval zastupitel za ODS Petr Klimpl.

Vedení radnice se ale obávalo nezájmu investorů. „Kolegové z ODS asi zapomněli, že zájemce o areál na Hůrkách se už hledal sedmkrát. A nikdo o to zájem neměl," upozornil primátor Pardubic Martin Charvát.

Občanští demokraté si ale myslí, že se doba změnila. „Je potřeba to řešit ve správný čas. O areál Tesly také nebyl před nějakými dvěma lety zájem," podotkl Petr Klimpl.