Industriální prostor v areálu bývalé Tesly už na podzim ožije divadelními představeními. Miroslav Bambušek tam totiž chystá projekt o ropě.

„Pardubice vyrostly na rafinaci ropy, haličské ropy kdysi Fantovy závody, dnes Pardubická rafinerie minerálních olejů Paramo, město je s duchem ropy spojeno. Je to jediné místo, kde podobenství o ropě může vzniknout," vysvětlil autor a režisér inscenace Miroslav Bambušek, proč si zvolil východní Čechy.

Inscenaci uvede v areálu bývalé Tesly Pardubice, který je už dvacet let nevyužívaný.

Premiéra bude 1. září v interiérech a exteriérech továrny, bude se hrát také v říjnu. Umělci si areál pronajali na tři měsíce.

Zásoby ropy

Podle Bambuška se příběh odehrává v blíže nespecifikované zemi na východě Evropy, bohaté na zásoby ropy a plynu. To je také důvod, proč tu podnikají petrolejářské firmy, proč kdejaký vlivný státník nezapomene zemi navštívit. „Jde o energeticky strategickou zemi, která se prohlašuje za demokratickou. Ve skutečnosti je pravým opakem demokracie; o tom se ale raději mlčí," uvedl autor a režisér v jedné osobě. A tak se tu podle něj rozehrávají mocenské tance peněz, pýchy, přebytku a kanibalismu.

Hra však neřeší jen tyto otázky, zabývá se také spotřebním vztahem k surovinám, zjišťuje, čím je vykoupeno pohodlí lidí. „Jsme otroci nebo zloději, pijavice, paraziti nebo nám je všechno jedno. Na úkor čeho drancujeme zemi a zabíjíme vodu, která s těžbou ropy souvisí," podotkl Miroslav Bambušek.

Postava Anny žije na periferii v troskách bývalého sídla se svým množstvím zbytkové vody uprostřed louží ropy a spouště.

Cesty energie

„Je to obyčejná žena, která tam žije ze svého rozhodnutí a nevnímá ubohost místa," vysvětlil režisér.

V příběhu se objeví také skutečná postava Bruna Schulze, haličského spisovatele, grafika a malíře, zavražděného nacisty v roce 1943.

Před dvěma lety uvedl Bambušek v bunkru bývalého velení protivzdušné obrany Československa nedaleko Slaného u obce Drnov inscenaci Uran. Byla třetí částí z cyklu Cesty energie 2009-2013, zaměřeného na čtyři z nejdůležitějších energetických zdrojů: uhlí, uran, vodu a ropu. Inscenace hry Ropa bude celý čtyřletý projekt Cesty energie uzavírat.

(dub, čtk)