Po 11 letech dosloužila. Vinou spodní vody se dráha propadla, a když prší, tvoří se na ní kaluže. Trať navíc poškozují mrazy.

„Požádali jsme o dotaci ministerstvo školství. Hodnota investice je deset milionů korun, účast města se očekává 30 procent. Na jaře budeme vědět, zda jsme uspěli. Titul by měl být vyčerpán v letošním roce," uvedl náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký.

Radnice počítá s výměnou tartanu i podkladových vrstev, aby dráha splňovala kritéria pro sportovní přípravu mládeže i pro pořádání republikových a mezinárodních akcí.

Zázemí stadionu

Město zároveň zjišťuje, v jakém stavu je tribuna a další zázemí stadionu, aby mělo podklady pro případné opravy. Náměstek Jakub Rychtecký však podotýká, že hned tak brzy zřejmě nebudou.

„Výsledky stavebně-technického průzkumu budeme mít v druhé polovině února. Chceme mít přehled v návaznosti na investiční plány města v pětiletém, desetiletém horizontu," podotkl náměstek pardubického primátora.

Krytá hala

Celý areál zabírá plochu asi 70 tisíc metrů čtverečních, z toho sportoviště jsou na 22 tisících metrech čtverečních. Kromě zázemí pro atlety je na stadionu nafukovací hala pro házenkáře a florbalisty a basketbalová hala. Neobsazenou část by radnice ráda využila. Jedná s Českým atletickým svazem o výstavbě kryté haly s atletickou dráhou dlouhou 200 metrů.

„Přál bych si, aby svaz ve svých dlouhodobějších úvahách bral v potaz, že tady v Pardubicích jsou pozemky, které mají velký potenciál dalšího rozvoje," sdělil Jakub Rychtecký.

Atletický stadion začal fungovat v roce 1959 a působil v něm tehdy klub Rudá hvězda Pardubice. Zázemí pro sportovce je už nemoderní a prostory jsou malé. Kamenné sezení kolem dráhy je rozpadlé. Město Pardubice areál převzalo do majetku zhruba před deseti lety.