Město Pardubice bude mírnější k řidičům, kteří nepřeparkují auta kvůli blokovému čištění silnic.

Ještě loni by vozidlo skončilo na parkovišti technických služeb na Hůrkách, letos auto odtahová četa přemístí pouze do nejbližší ulice. Informoval o tom náměstek primátora Jiří Rozinek (ČSSD).

V loňském roce bylo 1200 aut odtáhnuto

„Auta budou za dohledu našich strážníků odtahována pouze ve výjimečných případech, například v úzkých ulicích Pardubic, které by jinak nebylo možné s technikou projet," sdělil ředitel městské policie Rostislav Hübl. Pokutě se však řidiči podle Rostislava Hübla nevyhnou.

Loni kvůli čištění ulic skončilo na odtahovém parkovišti bezmála 1200 aut.

„Město se od letoška řídí novelou zákona o pozemních komunikacích a nebude auta odtahovat daleko," nechal se slyšet Jiří Rozinek. Služby města Pardubic o úklidu vozovek informují obyvatele sedm dní dopředu formou dopravního značení.

Lidé se mohou také zaregistrovat na webových stránkách, uživatelé pak dostanou s předstihem textovou zprávu nebo e-mail o termínu úklidu v jejich ulici. Služba je zdarma.

Úklidová technika vyčistí ve městě okolo 450 kilometrů vozovek, chodníků a veřejných prostranství. Od března do října odstraní přibližně 20 tun nečistot, což představuje pět plně naložených nákladních automobilů. Nepořádek končí na překladišti odpadu v Dražkovicích.