Odborné zkoušky předepsané u některých učebních oborů by totiž měly být zpoplatněny.

Budoucí automechanici by si tak museli zkoušky na řidičský průkaz hradit sami.

„Je to holý nesmysl. Řidičák je pro naše absolventy součástí jejich povolání a je nutnou podmínkou při diagnostice a opravě strojů,“ konstatuje ředitel Středního odborného učiliště zemědělského ve Chvaleticích Vladimír Pechman.

S podobným problémem se mohou setkat i strojaři. Svářečské zkoušky jsou pro ně důležité stejně jako řidičský průkaz pro automechanika. „Co by to bylo za automechanika, který nemůže autem popojet ani po dvoře autoservisu? Nebo za klempíře bez svářečských zkoušek?“ ptá se Ivana Pertotová, zástupkyně ředitele holické automobilní školy.

Právě získání odborných zkoušek nebo řidičského oprávnění může být pro uchazeče o studium důležitou motivací, proč mít o školu zájem.

Podle ředitele Pechmana by žáci bez těchto zkoušek po studiu skončili na úřadě práce.

„Když se náš absolvent neuplatní v oboru, může najít práci jako řidič. Ale bez oprávnění je odkázán na rekvalifikaci pracovním úřadem. Ta je nákladnější než získání řidičáku u nás,“ dodává.

Pokud by si studenti měli platit odborné zkoušky sami, museli by našetřit až desetitisíce. Podle slov majitele pardubické autoškoly Jiřího Hrušky by řidičský průkaz na osobní automobil zájemce přišel na více než sedm tisíc korun. Za autoškolu pro automobil nákladní by zaplatil téměř třináct tisíc.