„Byl určen obyvatelkám azylového domu Paprsek v Pardubicích. Nejprve jen ženám a poté se přidali i uživatelé azylového domu pro muže,“ popsala manažerka realizačního týmu Jana Karkošová.

Jednou z úspěšných absolventek programu je i Květa Horváthová. Díky němu našla práci a nové bydlení. „Projekt mi strašně moc pomohl. Hodně mi to přineslo. Byla jsem dlouho na mateřské dovolené s oběma kluky,“ říká Květa Horváthová. O své dvě děti se starala sama a společně s dalšími matkami v nouzi bydlela v azylovém domě Paprsek v Pardubicích. Po nějaké době jí nabídli příležitost vstoupit do projektu Kroky správným směrem financovaného z Evropských sociálních fondů a státního rozpočtu.

Účastníci programu se během několika měsíců naučili nejrůznějším dovednostem a získali potřebné zkušenosti. Nejvíc je zaujala výuka na počítačích. „Nikdy předtím neměli možnost s nimi pracovat. Po dokončení kurzu je opravdu začali využívat, aby si našli práci a bydlení, nebo i k vyhledávání dalších nutných informací. Některé to zaujalo natolik, že se sami rozhodli pokračovat dalším počítačovým kurzem,“ vysvětlila manažerka Karkošová. „Jsou překvapivě šikovní na to, že jde mnohdy jen o lidi se základním vzděláním. S počítači si poradí velmi dobře,“ dodala.

Největším přínosem pro absolventy je však především možnost zapojit se do společnosti a zároveň se zbavit tíživých existenčních problémů.

Pro Květu Horváthovou to bylo podobné. Po skončení projektu našla pro sebe a svoje děti bydlení, získala i práci v občanském sdružení Darjav.
„Pracujeme s romskými dětmi. Až budou děti chodit do školy, bude tady doučování, budou si tu psát úkoly nebo třeba kreslit,“ popisuje Květa Horváthová svoji práci.

V rámci projektu se sice úspěšně rekvalifikovala na pečovatelku, ale ve svém oboru zatím zaměstnání nesehnala. Handicapem pro ni může být barva pleti – je totiž Romka. „Sháním práci pečovatelky, ale všechno je na delší směny. Kvůli dětem bych potřebovala zaměstnání na zkrácený úvazek. Jinak bych pečovatelku dělala s radostí. Moc ráda pomáhám lidem,“ vysvětluje Květa Horváthová.