Program vinařského půlmaratonu
8.30 doprovodný program
9.20 slavnostní zahájení
9.40 Lidový běh Vaňka Vaňhy
10.10 in-line projížďka pro všechny na okruhu závodu
10.40 start Pohárového závodu handbike
12.00 start vinařského půlmaratonu – časový limit 3 hodiny
12.15 start Pernštejnské sedmičky
13.40 vyhlášení výsledků Mistrovství České republiky
14.25 vyhlášení výsledků vinařského půlmaratonu

Víno s během se v sobotu protne v pardubických ulicích, odstartuje totiž tradiční Pardubický vinařský půlmaraton. Na jeho účastníky letos kvůli dopravním uzavírkám čeká nová trasa.
„Start závodu zůstal na Smetanově náměstí, odkud závodníci tentokrát vyběhnou do Sakařovy ulice, zde odbočí do Bezdíčkovy ulice a budou dále pokračovat vlevo Husovou ulicí do ulice Mezi Mosty. Proběhnou Labskou ulicí, U Stadionu,  na Wonkův most, dále pravým pruhem Hradecké  ulice s otočkou v křižovatce na Stavařov. Odtud zpět jedním pruhem stále Hradeckou ulicí do Sukovy třídy, Pernerovou ulicí na třídu Míru směrem k Zelené bráně," popsala ředitelka závodu Míla Kalinová.

Známí sportovci

Doprovodný program celé akce začíná již v 8.30 hodin, Vinařský půlmaraton startuje v pravé poledne. Podpořit běžce přijedou také známí sportovci – například Tomáš Dvořák či Jarmila Kratochvílová.
Chybět nebude ani česká ženská běžecká špička. Již potřetí v řadě bude totiž součástí závodu rovněž Mistrovství České republiky mužů a žen v půlmaratonu.
Na trať závodu se postaví také devatenáct běžců z pěti partnerských a spřátelených měst Pardubic. Konkrétně se bude jednat o pět atletů z tureckého Canakkale a stejný počet ze skotského East Lothianu i polského Bełchatowa. Německý Selb a švédská Skelleftea vyslaly po dvou sportovcích.

Blahodárný pohyb

„Náš běžecký závod již mnohá léta obohacuje sportovní dějiny města Pardubic a každým rokem svádí ke sportovním radovánkám více a více účastníků i diváků. Celý svůj život jsem přesvědčen o blahodárném vlivu přirozeného pohybu lidí – běhání – na zdraví, a to v každém věku," konstatoval pro Deník předseda organizačního výboru Oldřich Bujnoch.

Až 3000 účastníků

Chybět nebudou ani další sportovní soutěže, a to Lidový běh pro širokou sportovní veřejnost na trati o délce 1500 metrů, závod tělesně postižených sportovců – handbike, závod tandemů či nesoutěžní projížďka na kolečkových bruslích po trase půlmaratonu. Celkový počet účastníků by tak podle odhadů organizátorů měl atakovat tři tisíce, na start hlavního závodu by se mělo postavit asi 1300 běžců.
Vzhledem k nedávné tragédii na bostonském maratonu, při němž nálože umístěné v odpadkových koších zabily tři lidi a další zranily, bude dnes zvýšena ostraha. Akci bude monitorovat státní policie a Služby města Pardubic by měly zajistit vysypání odpadkových košů. Před začátkem závodu se za oběti bude držet minuta ticha.

Dopravní omezení

Závod budou doprovázet  komplikace v dopravě. Od ranních hodin bude uzavřen průjezd centrem města, omezení postihnou také městskou hromadnou dopravu (MHD).
V době od 7.30 do 15 hodin bude totiž centrum uzavřeno i pro MHD. Od 5 do 17 hodin bude uzavřena třída Míru, Sukova třída, náměstí Republiky, Smetanovo náměstí, Jahnova, Bubeníkova, Sakařova a Husova ulice.

Uzavřeny budou rovněž dva jízdní pruhy Hradecké ulice od křižovatky se Sukovou třídou ke křižovatce s Bělehradskou ulicí.
Po dobu konání závodů proto nebudou obsluhovány tyto zastávky: Třída Míru, U Grandu, Sukova, Náměstí Republiky, Karla  IV.,  Židov  točna,  Bezdíčkova,  Holubova,  Sakařova,  Husova,  Zlatá  štika,  Na  Haldě,  Na  Bukovině, Krajský úřad, Univerzita, Na Okrouhlíku a U Kostelíčka ve směru do Pardubiček, Zimní stadion a Stavařov ve směru do Polabin.

Lenka Štěpánková