Město Pardubice spolupracuje již několik let s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky na projektu z programu Transformační spolupráce. „Je součástí široké škály aktivit České republiky na podporu demokracie v Bělorusku. V Pardubicích se běloruští opoziční politici seznámili s chodem průmyslové zóny a řízením regionálního rozvoje,“ uvedl David Koppitz z úseku vnějších vztahů pardubického magistrátu, který dělal zahraničním hostům po během jejich dvoudenního pobytu doprovod.

Pro tři mladé muže přitom není cesta do České republiky samozřejmostí. „Pro některé z nich je docela problém vůbec z Běloruska vycestovat,“ uvedl Koppitz. Jejich poslední zastávka v Pardubicích vedla z radnice do regionálního kanceláře CzechInvestu, odtud se pak přesunuli do sousedního Hradce Králové. Než se v pátek vydají zpět domů, navštíví předtím i dvě menší české samosprávy – Kostelec nad Orlicí a Čermnou.
„Činnost veřejné správy je v Bělorusku vysoce centralizovaná a nikdo nereprezentuje nás z občany, jsou reprezentovány pouze zájmy státu,“ popisuje hlavní rozdíly Dzmytrij Babicki, devětadvacetiletý nezávislý ekonomický analytik. Velký zájem měl kupříkladu o způsob reformy veřejné správy, kterou má Bělorusko teprve před sebou.

„Zapůsobil na nás i rozsah příchozích zahraničních investic, to je u nás nemyslitelné. Rozvoji regionu je v České republice věnována velká pozornost, v Bělorusku je rozhodováno „svrchu“,“ uvedl další postřeh Babicki. „Veřejnost má v České republice možnost zapojit se do politického dění ve městě, například formou veřejně přístupných zasedání zastupitelstva. U nás veřejná nejsou,“ dodal host z autoritářského Běloruska.