Od 17. dubna totiž nesmí podnikatelé prodávat alkohol (viz ilustrační foto) bez koncese. Za porušení tohoto předpisu jim hrozí až milionová pokuta.
Termín pro podání bezplatné žádosti o koncesi na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin u podnikatelů, kteří byli k 17. říjnu 2013 oprávněni lihoviny prodávat a chtějí v tom pokračovat, vyprší 17. dubna. Pokud si koncesi nevyřídí, nebudou moct alkohol dál prodávat.

„Je typickou českou vlastností nechávat jednání s úřady na poslední chvíli. Někteří hostinští si třeba ani neuvědomují, že za prodej jakéhokoliv alkoholu bez koncese jim bude hrozit až milionová pokuta," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.
„O koncesi zatím nepožádali zdaleka všichni podnikatelé. Největší nápor nás teprve čeká. Nemůžeme vyloučit, že se na živnostenském úřadě budou tvořit ke konci stanovené lhůty fronty. Kdo se jim chce vyhnout, měl by živnostenský úřad navštívit co nejdříve," upozornil vedoucí pardubického živnostenského úřadu Rudolf Havlík.

Nyní úředníci koncese vydávají většinou na počkání. K vyřízení je potřeba pouze občanský průkaz, vše je bez poplatku. Po 17. dubnu za koncesi podnikatelé zaplatí 500, případně 1000 korun.

Dva tisíce povolení

Jen na provoz restaurací a hospod má v Pardubicích povolení přes dva tisíce podnikatelů či firem. Kolik subjektů v Pardubicích reálně provozuje restaurace, hospody či prodejny alkoholu, však nelze vyčíslit. Podle evidence podnikatelů s volnou živností by ale o koncesi mohlo žádat až 18.000 podnikatelů. Ke konci března úředníci vydali pouze kolem 750 koncesí.

„O koncesi jsem si požádal už před půl rokem. Na živnostenském úřadě jsem tehdy strávil asi deset minut," sdělil provozovatel restaurace Velvet Viktor Šušlík.

Martina Kynclová, Tomáš Dvořák