Markéta Ondroušková vyhrála výběrové řízení, do něhož se přihlásilo celkem pět uchazečů. Bez ředitele bylo KCP zhruba rok a půl.

„Markéta Ondroušková byla komisí jednomyslně doporučena na pozici ředitelky KCP, protože splnila všechny požadavky a nejlépe ze všech prokázala odborné znalosti z oblasti kultury, produkce a cestovního ruchu, ale také z oblasti lidských zdrojů, ekonomiky a vícezdrojového financování," uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Nová šéfka KCP prý zabodovala předloženou koncepcí rozvoje centra v letech 2016 až 2021. Nastoupit má 1. března a jejím hlavním úkolem bude stabilizovat městskou společnost, která má za sebou hodně problematické období.

Problémy s tendrem

Předchozí vedení centra v čele s Romanou Vojířovou totiž vyšetřuje policie kvůli podezření ze zpronevěry.

Poslední výběrové řízení zase bylo zrušeno poté, co si jedna z účastnic Markéta Ševčíková stěžovala na to, že se předseda tehdejší výběrové komise a náměstek primátora Jakub Rychtecký snažil s tendrem manipulovat. Interní audit města ukázal, že k ovlivnění výsledků nedošlo, přesto bylo výběrové řízení zrušeno.

Rozpočet: 27 milionů

KCP letos hospodaří s rozpočtem téměř 27 milionů korun, z toho od zřizovatele, tedy města Pardubice, dostává 18,5 milionu. Zbylou částku musí pokrýt svými příjmy.

Policie obvinila bývalou ředitelku Romanu Vojířovou ze zpronevěry

Bývalou ředitelku Kulturního centra Pardubice (KCP) Romanu Vojířovou (na archivním snímku) a jejího tehdejšího náměstka Michala Straška obvinila policie loni v létě ze zpronevěry.

Podivné faktury

Podle tohoto obvinění se měli podílet na vystavování falešných faktur.

„S tímto obviněním nesouhlasím. Proto jsme proti němu podali stížnost," řekla tehdy Deníku Romana Vojířová, která na funkci ředitelky KCP rezignovala předloni v říjnu a pak se ocitla na dlouhodobé nemocenské.
Celý případ odstartoval ve chvíli, kdy jeden za zaměstnanců KCP objevil zálohovaný duplikát počítačové složky, která měla být původně přístupná pouze náměstkovi ředitelky Michalu Straškovi.

Předáno policii

Na první pohled z něj údajně bylo patrné, že v něm jsou podivné faktury, jež vznikly s vědomím někdejší ředitelky Romany Vojířové, ale jsou na nich fakturovány práce a služby, které se buď nikdy neuskutečnily, nebo byly silně předražené. Soubor s fakturami okamžitě putoval k tehdejší primátorce Pardubic Štěpánce Fraňkové, která vše předala policii.