„Noclehárna se již úplně zaplnila. Pro přijetí do azylového domu jsou přísné podmínky, které nápor zpomalují, takže několik lůžek je ještě volných. Zájem je ale vyšší než naše možnosti,“ konstatoval Milan Špaček, vedoucí pardubického Azylového domu pro muže, jenž má kapacitu 39 lůžek, z toho 12 v noclehárně.

Bezdomovci mohou přes den využít též Denní centrum Portus. Přesto kapacita počtu osob bez přístřeší nepostačuje. „Hodilo by se rozšířit místa v noclehárně. Snažíme se získat nový dům, kde by mohlo být až 30 lůžek,“ prozradil šéf Azylového domu pro muže, který provozuje SKP–Centrum.
Zatímco osamělí muži bez domova alespoň částečné zázemí v Pardubicích získat mohou, samotné ženy možnost přespat nikde nemají. Azylový dům s kapacitou 50 lůžek existuje pouze pro matky s dětmi, které jej většinou obývají delší dobu. „Máme téměř plno a evidujeme další žádosti. Předpokládám, že během měsíce se všechna lůžka zaplní,“ řekla Miluše Topolská, vedoucí zařízení, které rovněž provozuje SKP–Centrum.

Čtěte také:

Agresivita bezdomovců stoupá

Bezdomovci zaplnili azylové domy v Pardubicích, jinde je ještě volno