Pravidelný svoz bioodpadu tak začne už v pátek, tedy o čtrnáct dní dříve, než bylo původně v plánu. „Bioodpad svážíme z celého území Pardubic. Kdokoliv bude mít o sběr zelené hmoty zájem, může se přihlásit na odboru životního prostředí, nebo může využít formulář na webových stránkách pardubice.eu," doporučil náměstek pardubické primátorky František Brendl.

„V Pardubicích funguje separace bioodpadu už od roku 2007. V současné době je po městě rozmístěno šestnáct set nádob a nově mají možnost se o ně přihlásit i obyvatelé Dražkovic a Nemošic," řekla tisková mluvčí Magistrátu města Pardubic Nataša Hradní.
Obyvatelům, kteří mají zájem o sběr bioodpadu, propůjčí město nádobu na ukládání zelené hmoty. Za následnou likvidaci odpadu a za propůjčení nádoby na rok účastníci projektu zaplatí tři sta korun.  „Tato částka pokrývá třetinu skutečných nákladů, zbytek hradí magistrát. Město tak šetří, když snižuje objem odpadu a zároveň se prostřednictvím kompostu do přírody vrací potřebné organické látky," upřesnila Nataša Hradní.

Účastníci si také mohou na separačním dvoře v Dražkovicích bezplatně odebrat padesát kilogramů průmyslového kompostu. „Jedná se o nepytlovaný kompost, proto doporučujeme si přivést vlastní nádobu, i když existuje možnost zakoupení igelitových pytlů na místě," upozornil vedoucí odboru životního prostředí pardubického magistrátu Miroslav Míča.