Starostka Květoslava Jeníčková pravděpodobně nabídne svou funkci k dispozici. Toto rozhodnutí je podle jejích slov výsledkem neshod v koalici, kterou po volbách uzavřela její domovská US–DEU a NK s ODS a KDU–ČSL.
„Ještě jsme se nedohodli ani na programovém prohlášení rady. Naše spory s ODS už sklouzly z oblasti věcné k osobním záležitostem,“ říká Květoslava Jeníčková, která v Lázních Bohdanči starostuje od roku 1994. Těsně před jejím prvním zvolením začal na městském úřadě pracovat i její syn Jan Voborník. A působí zde dodnes – jako vedoucí odboru rozvoje města. ODS teď navrhla zrušit tento odbor, rada to odsouhlasila, ale starostka její rozhodnutí pozastavila. Věc dnes předloží k posouzení zastupitelstvu. „Hlavním důvodem ke zrušení odboru není jeho špatná práce, ale to, že ho vede můj syn,“ tvrdí Jeníčková. Pokud zastupitelé odbor zruší, je připravena odejít z postu starostky. „Nemohu za takové situace nést zodpovědnost za rozvoj města,“ dodala starostka Jeníčková. Sdružení US–DEU a NK, které má v patnáctičlenném zastupitelstvu šest mandátů, za ní stojí.
Představitelé ODS a zároveň předkladatelé návrhu na zrušení odboru rozvoje města tvrdí, že jim jde výhradně o zefektivnění práce městského úřadu. Proto také prosazují jeho novou strukturu.
„Rozhodně nechceme ohrozit činnost úřadu – ten bude pracovat stejně nebo možná i lépe než doposud a ještě ušetříme dva úředníky,“ zdůvodnila místostarostka města Lázní Bohdaneč Iveta Šimková (ODS). „V naší důvodové zprávě není ani slovo o tom, že pan Voborník je synem paní starostky,“ dodala. Více k situaci na radnici řekne na zasedání zastupitelstva. Mimořádná schůze začíná dnes v 18 hodin v aule základní školy.