Auta, která městem projíždějí, komplikují lázeňský provoz už nyní. Pavilon Veselý je v bezprostřední blízkosti silnice a kruhového objezdu.
„Upravujeme pokoje, aby hluk klienty obtěžoval co nejméně. Stěžují si na něj hlavně v létě, když mají otevřená okna," konstatoval ředitel Léčebných lázní Bohdaneč Jiří Vitík.
Jaké by mohly být negativní důsledky těžby štěrkopísku? Zvýšit by se mohla prašnost, hlučnost a ovlivněna by mohla být i ložiska obou přírodních zdrojů lázní, tedy peloidu a minerální vody. Jiří Vitík však upozorňuje na pouhé dohady a na skutečnost, že je záměr nutné nejprve odborně posoudit.

Špatného vlivu na ovzduší Lázní Bohdanče se bojí také Český inspektorát lázní a zřídel, který prý nesouhlasí s tím, aby kamiony s materiálem jezdily přes město. Inspektorát bude zároveň požadovat hlukovou studii, jež posoudí, nakolik by měl hluk z dopravy vliv na obyvatele i pacienty lázní. Tím však požadavky inspektorátu nekončí.

„Inspektorát bude trvat také na hydrogeologickém posudku, který by zhodnotil možná rizika pro místní léčivé zdroje," sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.
A jak vidí plánovanou těžbu štěrkopísku obyvatelé okolních obcí? „Lidé by měli průmyslovou výrobu takřka hned za svými domy. Obtěžoval by je hluk i prach z těžby a kamionů," uvedl Jan Půlpytel z Černé u Bohdanče.
„Když tady lidé žádají jen o vykopání studny na zahradě, tak se k tomu inspektorát vyjadřuje, jestli náhodou třímetrová studna nezasáhne léčivé prameny. Tady se bude těžit 40 hektarů, a to by najednou nevadilo?" podotkl s podivem Jan Půlpytel.
Starostka Lázní Bohdanče Květoslava Jeníčková naopak těžbu štěrkopísku nedávno podpořila. „Vznikne tak další vodní plocha pro rekreaci. Je tu možnost vybudování rekreačního areálu v dostupné vzdálenosti i pěšky od Bohdanče, pro klienty lázní je to možnost trávení volného času, možnost pro návštěvníky města, kteří nemají důvod se tu zdržet," řekla starostka.

Nejprve je třeba povolit těžbu

Než se začne těžit, je potřeba, aby Lázně Bohdaneč změnily územní plán a na svém katastru těžbu povolily. Nejspíše se ale nejdřív uskuteční referendum, v němž se zástupci města obyvatel Bohdanče zeptají, zda si těžbu vůbec přejí. O konání referenda by se mělo rozhodnout 5. června.