Nejprve to vypadalo jako hotová věc. Výkopové práce v areálu U Trojice nedaleko rafinerie Paramo měly totiž téměř se stoprocentní jistotou odhalit bomby ze druhé světové války. A podle historiků, odborníků a dokonce i pyrotechniků jich nemělo být málo…

Práce pomalu končí

Několikaměsíční práce jsou pomalu u konce, dvě obří šachty již svojí desetimetrové hloubky dávno dosáhly, ale po bombách není ani vidu, ani slechu. Štěstí? Možná. „Přes původní předpoklad se zatím nenašlo vůbec nic, co by souviselo s municí či bombami, které sem za války svrhly spojenecké bombardéry. To ale neznamená, že by bomby v zemi nebyly. Mohou být okolo," potvrdil našemu Deníku vedoucí oddělení krizového řízení pardubického magistrátu Jiří Kyncl.

Podle něj výkopové práce postupují podle plánu a během několika týdnů by měly být hotovy. „Ještě tři týdny se bude kopat. Do té doby by se ještě nějaká munice mohla objevit. Poté to ale již bude nepravděpodobné. To se budou dělat betonářské práce a následné instalace technologií," upřesnil Jiří Kyncl.
Plány případné evakuace a krizový scénář jsou však stále připraveny.

Jsou stále ve střehu

„I přesto, že se zatím nic nenašlo, jsme všichni ve střehu. Školy, školky i další potenciální místa jsou připravená k evakuaci. A to až do té doby, než nám řeknou, že jsou výkopové práce definitivně ukončeny," dodal šéf krizového řízení magistrátu.