Jedenáct otrávených vězňů v pardubické věznici v úterý večer požilo větší množství tablet léku na srdeční arytmii.

Podle zjištění Deníku mělo jít o přípravek Rytmonorm. Mladí vězni si měli vzít od deseti do dvaceti tablet.
Počty se u každého z jedenácti vězňů lišily.

Náš list oslovil lékaře Marka Dvořáka, aby vysvětlil, co se zdravým člověkem může tento lék udělat.

„Rytmonorm je relativně hojně využívaný lék pro pacienty trpící srdeční arytmií. Slouží tedy k tomu, aby srdeční rytmus byl pravidelný," říká lékař urgentního příjmu a zdravotnické záchranné služby Marek Dvořák.

„Obvyklé dávkování je zpočátku léčby jedna stopadesátimiligramová tableta třikrát denně, u určité skupiny pacientů je možno dávku postupem času až zdvojnásobit. Lék se distribuuje v různých baleních, teoreticky je možné předepsat i krabičku obsahující sto tablet, kdy jedna má i tři sta miligramů účinné látky propafenonu. To je pro ilustraci množství, které by při zneužití mohlo usmrtit až několik osob najednou," dodává Marek Dvořák.

Vězni v Pardubicích zřejmě toto množství k dispozici měli. O život jednoho z nich lékaři v nemocnici bojovali a opakovaně jej resuscitovali, u dalších sedmi byl zdravotní stav velmi nejistý.

Podle informací, které má Deník k dispozici, to vypadá, že s léky na lékařský předpis nechtěli mladí trestanci spáchat sebevraždu nebo proti něčemu protestovat. Zřejmě hledali jen obyčejnou zábavu, rozptýlení v navození povznesených stavů. Léky, které si k tomu vybrali, však neměly požadovaný účinek.

„Při mírném předávkování se u pacientů objevují bolesti hlavy, nevolnost a zvracení," popisuje mírné známky předávkování Marek Dvořák.

„U vyšších dávek už jsou následky vážnější. Nastávají poruchy srdečního rytmu, závažné snížení krevního tlaku až šokový stav spojený se ztrátou vědomí, křečemi. Při užití velmi vysokých dávek v podobě desítek tablet může samozřejmě dojít i k zástavě srdce a následnému úmrtí," zdůrazňuje lékař.

Kde a jak mladíci k lékům přišli, to je otázkou následujícího vyšetřování.

V pardubické věznici jsou umístěni také trestanci s méně či více závažnými zdravotními problémy. Protože se jedná o relativně běžné léky, je možné, že se prášky dostaly do nepovolaných rukou obchodem nebo krádeží mezi samotnými vězni.

„Co přesně užili, je věcí policejního vyšetřování. V nemocnici byly každopádně pacientům provedeny odběry vzorků moči, krve a obsahu žaludku, které projdou toxikologickým vyšetřením," doplnil Dušan Korel z oddělení komunikace a marketingu Nemocnice Pardubického kraje.