„Nebudou to ale mít vůbec jednoduché,“ říká ředitel pardubického Úřadu práce Petr Klimpl a vysvětluje, že letní brigádu lze sehnat spíš v takových oborech, které se příliš nerozvíjejí. Podniky, které vyrábějí výrobky s vyšší přidanou hodnotou, mají totiž právě v letních měsících celozávodní dovolenou.
Však také na internetových stránkách úřadu práce nabízejí firmy převážně nekvalifikovaná a málo placená místa. Z téměř tří stovek letních brigád převažuje práce v sezonních službách, na pobočkách České pošty a také v pardubickém Foxconnu.

Lépe jsou na tom mladí lidé, kteří hledají práci v zahraničí. „Nabídku volných míst najdou hned na dvou informačních portálech,“ řekla včera našemu Deníku Radka Vojtíšková, poradkyně sítě Eures na pardubické pobočce. Podle jejích slov tím, že další země, jako Itálie a Španělsko, otevřely pracovní trhy, evidují oproti loňsku až o dvacet procent více zájemců.

Nejčastěji láká vysokoškoláky anebo čerstvé absolventy škol práce ve Velké Británii a Irsku „Je to tím, že mladí lidé lépe ovládají angličtinu,“ podotýká Radka Vojtíšková, která očekává velký nápor frekventantů škol především v květnu a červnu, kdy budou doma končit svá studia.

Někteří se nespokojují jen s brigádou, ale zůstávají v zahraničí delší dobu, rok až dva. I ti se s předstihem chodí informovat do pardubické pobočky Eures na úřadu práce.

Zaměstnavatelé dalších zemí Evropské unie jim na portálu Eures nejčastěji nabízejí práci v gastronomii, zdravotnictví, informačních technologiích, na farmách a stejně jako v Česku také ve strojírenství. „Konkrétně v kovooborech,“ doplňuje Radka Vojtíšková.

Práce v zahraničí v sobě nese i velkou finanční motivaci. Pokojská nebo kuchař, který připravuje snídaně, si v Anglii vydělá v přepočtu 221 korun za hodinu. Zatímco výdělek těch brigádníků, kteří zůstanou doma, se pohybuje kolem padesáti až šedesáti korun za hodinu. Personální agentury jim nejčastěji nabízejí doplňování a balení zboží, práci pokladní v supermarketu, vykládku kamionu či úklid po stavebních a malířských pracích.