Žalobu či aspoň podání stížnosti na jednu komerční televizi nyní zvažuje majitel vietnamského bistra Jasmín v Pasáži Hung Diep Pham. Televize totiž nedávno zveřejnila, že v jednom z jídel, které jsou v bistru k mání, našla zákaznice švába.
Není to pravda!
„Rozhodně se toto nezakládá na pravdě. Myslím si, že to byla akce, kterou si připravil někdo dlouho dopředu. Nejspíš chtěl pošpinit naši restauraci,“ řekl Pardubickému deníku rozhořčeně majitel bistra. Podle něj došlo k této situaci v pátek 28. března. „Kolem půl dvanácté si k nám pro oběd přišla mladá žena. Poručila si nudle, které si následně odnesla s sebou. Vše bylo v pořádku a žena nic neříkala. Kolem půl sedmé večer však přišla opět. Tentokrát již s kameramanem zmíněné televize. V jídle prý našli nějakého brouka. Byl jsem z toho překvapen,“ popsal nám lámanou češtinou Hung Diep Pham.
Během několika dnů pak do zmíněného bistra přišla kontrola z krajské hygienické stanice (KHS). Ta však nic podobného v asijské restauraci nepotvrdila. „Na KHS byl učiněn telefonický podnět na výskyt švábovitého hmyzu v zakoupeném pokrmu. Dnešní kontrolou však výskyt tohoto hmyzu nebyl prokázán,“ píše se v oficiálním prohlášení, které vydaly kontrolorky z „hygieny“. Na telefonický dotaz Pardubického deníku o upřesnění však reagovat nechtěly. Ženy nakonec odešly z bistra s tím, že majiteli udělily pokutu ve výši jeden tisíc korun. „Měli jsme v tu chvíli špinavou podlahu a nemáme prý šatny pro zaměstnance. Tedy žádný velký problém,“ je si vědom majitel bistra, kterému prý po odvysílání reportáže ubyli zákazníci. „Máme poměrně dlouhý spor s jednou místní firmou. Myslím si, že by mohlo foukat odtud… S tím nejmenovaným podnikatelem jsem už hovořil o tom, že celý spor dáme k soudu, aby rozhodl,“ sdělil Hung Diep Pham.
Bistro Jasmín je v provozu již sedm let, za tu dobu nemělo nejmenší problémy. „Několikrát tady byla jak hygiena, tak i ČOIka. Vždy bylo vše v pořádku,“ říká hrdě asijský podnikatel.
Jako bezproblémovou restauraci ji označil také ředitel Krajské hygienické stanice Pardubice Antonín Vykydal. „V souvislostech, kvůli kterým jsme do bistra šli, tedy kvůli oznámení na hmyz v jídle, jsme žádný podobný problém nezaznamenali. S touto restaurací navíc nikdy žádný problém nebyl ani nikdy v minulosti,“ potvrdil včera Pardubickému deníku Antonín Vykydal. (Jan Šafář, Jiří Sejkora)