Dosavadní dodavatel, společnost Czech Coal, musí podle předběžného opatření soudu do Opatovic dodávat palivo jen do konce prosince, alternativní zdroj elektrárna zatím hledá. „Komplikace by se mohly odrazit i v cenách tepla, kterým EOP zásobují domácnosti a firmy na východě Čech," konstatoval mluvčí firmy Petr Zadák.

Spor se vleče

Společnost Czech Coal vypověděla 7. června EOP smlouvu s odůvodněním, že jí firma dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o zvýšení cen. Krajský soud v Ústí nad Labem 22. června předběžným opatřením rozhodl o tom, že těžařská společnost elektrárně bude dodávat uhlí do konce roku 2012, což potvrdil i Vrchní soud v Praze. EOP s těžařskou firmou neúspěšně vyjednává o dodávkách uhlí v následujících letech, v červenci podala také žalobu na Czech Coal pro nedodržení smlouvy.
EOP zahájily 13. září topnou sezonu, zásoby paliva jsou dostatečné, denně přijíždějí tři až čtyři vlaky uhlí. Pokud by se dodávky od ledna zastavily, stačilo by uskladněné uhlí do začátku či půlky února.