Jak dostat voliče do volebních místností? U krajských a senátních voleb bývá tato otázka pro politiky nejpalčivější. Zatímco parlamentní a prezidentské volby dokáží přilákat až 60 procent lidí, krajské se v nejlepším případě dostanou někam ke čtyřicetiprocentní účasti. Nejhorší to pak bývá ve druhém kole senátních voleb, kam už často dorazí jen hrstka skalních příznivců jednotlivých kandidátů.

S volební účastí to letos neviděli růžově ani politici. „Z mého pohledu by bylo ideální, kdyby se opakovala účast z let 2008 a 2012, tedy asi 40 procent. Můj osobní odhad ale je, že se budeme pohybovat okolo 25 až 30 procenty. Kampaň nemá výrazné téma. Přijdou angažovaní voliči, kteří mají zájem o veřejné dění, a příznivci jednotlivých stran," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický během návštěvy prezidenta Miloše Zemana.

DO KRAJE POPÁTÉ

V krajských volbách mohou lidé rozhodovat popáté, dosud největší volební účast byla v roce 2008, kdy do volebních místností našlo cestu přes 42 procent oprávněných voličů.

Volby do krajského zastupitelstva či Senátu mohou být pro někoho neatraktivní, jiným ale vadí politika obecně.

„Nemám žádnou motivaci jít k volbám. Politici stejně nikdy nedodrží své předvolební sliby," uvedla Michaela Sedláková z Pardubic.

Někteří by k volbám třeba i šli, ale odjíždějí na víkend mimo svůj volební okrsek. „Rád bych k volbám šel, ale jsem na chatě na Vysočině, takže jsem se vzdal voleb. Voličský průkaz jsem si nezařídil, nejsem tak akční. Snad budu volit 
v příštích volbách," řekl řidič Luděk Sůra z Mikulovic.

Jiní voliči zase mají problémy s rozhodnutím, komu hlas do volební urny hodit. „Nejsem si jistý, zda půjdu volit, z časových důvodů. Kdybych ke krajským volbám šel, tak netuším, koho bych chtěl volit, protože předvolební 'masáže' jsou všudypřítomné a špína se vytahuje snad úplně 
na všechny," myslí si průvodčí Pavel Píša z Pardubic.

Najde se ale i dost lidí, kteří chodí volit pravidelně bez ohledu na typ voleb.

„K volbám jdu, protože to vnímám jako občanskou povinnost a zároveň právo vyjádřit svůj postoj. Také si myslím, ze člověk, který nejde k volbám, pak nemá právo politiku komentovat či na ni nadávat," sdělil svůj názor Juraj Kurej, zdravotní bratr z Pardubic.

(dub, jpr)