I když návrh ministerstva zdravotnictví počítá s tím, že s rušením akutních lůžek ve fakultních nemocnicích se začne od letošního pololetí, tedy 1. července, není zase tak úplně jisté. Některá ze současných akutních lůžek by se pak měla změnit v lůžka následné péče.

„Zatím máme k dispozici 1430 lůžek, jejich počet bychom měli snížit o devadesát. Zatím ovšem není jasné, jestli snížení lůžek opravdu začne platit začátkem druhého pololetí nebo od prvního ledna příštího roku. Definitivní rozhodnutí ministerstva zdravotnictví totiž ještě nemáme k dispozici,“ uvedl v úterý pro Deník ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.

Jak dodal, ministerstvo dusud jedná s pojišťovnami a je možné, že dojde na další změny. „Zatím dostáváme rozdílné názory od ministerstva i VZP. Počkejme si tedy na definitivní rozhodnutí,“ doplnil Prymula.

Také sám ministr zdravotnictví Leoš Heger dříve připustil, že rušení lůžek bude dlouhodobější proces. Slibuje si od něj úspory i lepší finanční využití. Na změnách spolupracuje také s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Model optimální zdravotní a sociální péče by společně chtěli najít do konce roku 2013.
S úsporou minimálně 150 lůžek se počítá také v nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Královéhradecký kraj. Otázkou je, jaký požadavek budou mít zdravotní pojišťovny. Kraj se na změny připravoval s předstihem. Například koncem letošního ledna bylo v nemocnici v Opočně uzavřeno lůžkové interní oddělení. V opočenské nemocnici tak zatím zůstaly jen některé vybrané ambulance. Loni také skončila chirurgie v Broumově.