„Zpracování studie trvá 12 až 14 týdnů od data objednávky. Nebudeme zjišťovat, jak areál využít, ale chceme zjistit, jak bude fungovat při vy᠆užití pro fotbal a další sporty," vysvětlila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Věčné téma

Letní stadion je takové věčné pardubické téma. Předchozí vedení radnice si rovněž nechávalo na toto území zpracovávat studie, na místě počítalo třeba i s hotelovým komplexem.

„Vycházeli jsme ze studie KPMG. V místě bychom chtěli zachovat sportoviště. Měl by tam být fotbalový stadion pro sedm až osm tisíc lidí, třetí ledová plocha a hotelový komplex. Město ale podobný projekt nezvládne samo, musel by se nalézt investor," vysvětloval René Živný ze Sdružení pro Pardubice.

Současné vedení města se ovšem rozhodlo, že nechce, aby cenné území uprostřed města sloužilo soukromým zájmům. „Rozhodli jsme se, že v této lokalitě upustíme od různých variant budoucích rezidenčních sídel a hotelů, o nichž diskutovalo předchozí vedení města," konstatoval pardubický primátor Martin Charvát.

Podle bývalého náměstka primátorky Františka Brendla jsou ovšem další studie zbytečné. „Nevím, jaké nové informace by mohlo město ze studií získat. Připadá mi to, jako když si někdo dělá alibi. Nyní je potřeba mít odvahu rozhodnout a říct, jestli tam chceme stadion pro fotbal zachovat," dodal exnáměstek.