Cyklostezka mezi Pardubicemi a Hradcem Králové postupuje do další fáze. Valná hromada Dobrovolného svazku obcí Hradubická se sešla ve Vysoké nad Labem, aby informovala i nově zvolené starosty obcí na trase vznikající cyklostezky o postupu prací.

Z Pardubic do Rábů už je hotovo

„Nyní jde o fázi výkupu pozemků," informovala náš Deník Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana Pardubického kraje.
Ze Stezky mechu a perníku je podle ní v kraji nejlépe připravený úsek z Němčic do Dřítče. S navazujícím úsekem mezi Dřítčí a Vysokou nad Labem byl přitom ještě nedávno problém.

„Problematický úsek mezi Vysokou nad Labem a Bukovinou nad Labem jsme vyřešili převedením stezky na pravý břeh Labe. Zpět na levý břeh se stezka vrátí u Dřítče," vysvětlil krajský radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný, který je koordinátorem jednotlivých jednání.

Velkou roli při jednáních mají nyní starostové jednotlivých obcí sídlících na trase budoucí cyklostezky. Stezka je hotová z Pardubic do Rábů pod Kunětickou horou.
„V příštím roce začnou práce na dalších dvou úsecích, které jsou nejlépe připravené. Z Královéhradecka to je trasa z Hradce Králové do Vysoké a na Pardubicku to je úsek mezi Dřítčí a Němčicemi," prozradila Zuzana Nováková.

Cena celé stavby je odhadována na sto dvacet milionů korun. S financováním „hradubické" stezky však nejspíš nebude problém. „Pardubický kraj poskytl svazku obcí v letošním roce jeden milion korun na výkup pozemků a dvě stě tisíc korun na projektovou dokumentaci, aby se práce mohly rozjet," uvedl k finanční situaci René Živný.

Finanční pomoc by mohla také přijít ze strany Státního fondu dopravní infrastruktury a samozřejmě také z evropských fondů.

Snad bude stezka sloužit i cizincům

„Věřím, že za pár let se už po cyklostezce budou prohánět nejen občané této aglomerace, ale také třeba návštěvníci z Německa a dalších zemí, kteří se vydávají podél Labe od Hamburku až k nám. Brzy by se mohli dostat až k pramenům Labe v Krkonoších," dodal krajský radní. Z Pardubic až do Hradce Králové by se cyklisté měli dostat nejpozději v roce 2018.